Fossielen onbekende gevederde dinosaurus ontdekt

Zo zou de Yutyrannus Huali er ongeveer uit moeten hebben gezien – Afb: Beijing Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology
In China zijn sporen gevonden van drie grote gevederde dinosaurussen. De soort was tot nu toe niet bekend en blijkt een voorouder van de Tyrannosaurus Rex te zijn. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature maakte woensdag melding van de vondst.

Het dier had een lengte van negen meter en zou ongeveer 1400 kilo hebben gewogen, Het is daarmee het grootst bekende gevederde diersoort. De veren van de sauriër zouden ongeveer vijftien centimeter lang zijn geweest.

Waarom de sauriër precies veren had is nog niet bekend.

- advertentie -Gezien zijn formaat en de grootte van de veren is het eigenlijk niet mogelijk dat hij ook echt kon vliegen. Mogelijk gebruikte de sauriër de veren, net als sommige vogels vandaag de dag, bij paringsrituelen.

De nieuwe soort heeft de naam Yutyrannus Huali gekregen. Dit betekent, in een mengsel van Latijn en Mandarijn, iets als prachtige gevederde tiran.

De fossielen werden gevonden in de provincie Liaoning, in het noordwesten van China waar al vaker bijzondere resten van dinosaurussen zijn gevonden. Uit de gevonden fossielen blijkt dat de Yutyrannus Huali drievingerige klauwen, scherpe tanden en een spitse kop had.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: