Op 1 september 1934 werd op Nederlandse scholen een nieuwe, vereenvoudigde spelling ingevoerd. Deze spelwijze kwam bekend te staan als de Spelling Marchant.
De liberale politicus Jan Kappeyne van de Coppello is vooral bekend geworden doordat hij een nieuwe Wet op het lager onderwijs indiende en door het parlement aanvaard wist te krijgen.
In Nederland en België zijn verschillende daltonscholen te vinden. Dit zijn scholen waarbij kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas zitten en onderling veel wordt samengewerkt.
Dat er anno 2022 nog altijd onderwijs gegeven wordt in het oud-Grieks en Latijn, twee morsdode talen, is misschien wel idioot. Wat heb je er eigenlijk aan? Dat is de vraag die de oud-gymnasiast telkens moet beantwoorden, aan anderen, maar ook wel aan zichzelf.
Jenaplanonderwijs is een onderwijsvernieuwing waarbij opvoeding een belangrijke rol speelt.
De Schoolwet van 1806 was de eerste onderwijswet waarin klassikaal onderwijs voor het openbaar lager onderwijs werd vastgelegd. Ook de financiering van scholen en de regel dat leraren examens moesten afleggen om onderwijsbevoegd te zijn werd vastgelegd in deze wet.
Jan Blokker deed onderzoek naar het enthousiaste begin van de hbs in twaalf kleinere gemeenten in de buitengewesten van Nederland. De school was een typisch product van het optimistische vooruitgangsgeloof van de jaren 1860, ontworpen door staatsman Thorbecke en in de praktijk vormgegeven door enthousiaste liberale doeners.
De weinige jeugdliteratuur uit de achttiende eeuw die we tegenwoordig nog kennen, heeft de reputatie braaf te zijn: denk aan ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ van Hiëronymus van Alphen. Zelfs letterkundigen haalden lang hun neus op voor de gemakzuchtige lectuur die de moraliserende boodschappen op een presenteerblaadje aanbood. Die reputatie is echter niet terecht.
In het Duitsland van Hitler was het doel van het onderwijs het creëren van nazi’s. Dat verklaarde Rijksminister van Onderwijs Bernhard Rust in 1938. Jongens moesten klaargestoomd worden om de Führer en de natie te dienen als soldaat, voor meisjes was een toekomst als zorgzame huismoeder weggelegd. Om kinderen in het nationaalsocialistische gareel te krijgen, werd uitgepakt met een arsenaal
De academisering van medewerkers behoorde tot de kerndoelen in de geschiedenis van de Stasi. De dienst wilde een krachtig en goed opgeleid kader en daarvoor had het in 1951 te Potsdam de Schule des MfS opgericht, die in 1955 werd herbenoemd tot Juristische Hochschule.
De schrijver Hieronymus van Alphen geldt als een van de bekendste auteurs uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij is vooral bekend geworden door zijn bijzondere kindergedichten in de tijd van de Verlichting.
Het is zomervakantie. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken?
Tot in de negentiende eeuw kon je in vrijwel iedere stad terecht op een Latijnse School. Deze school bereidde je voor op een studie aan de universiteit.
Wie cum laude slaagt voor zijn of haar universitair examen of doctoraalexamen, heeft bovengemiddeld goed gepresteerd. De Latijnse benaming cum laude betekent “met lof”.
De Mammoetwet van 1968 is een bekende onderwijswet die de inrichting van het voortgezette onderwijs in Nederland flink veranderd heeft.
De mulo, carrièreschool voor het ‘gewone’ volk
Met de komst van de mulo in 1857 zette de overheid in op een onderwijstype dat leerlingen voorbereidde op een baan.
De Illustere school, ook wel het Athenaeum Illustre, was vanaf de zestiende eeuw de instelling voor hoger onderwijs in de Noordelijke Nederlanden. Verschillende universiteiten zijn voortgekomen uit de illustere scholen.
De didactische en pedagogische verwachtingen van het onderwijs in Nederland zijn de afgelopen eeuwen flink veranderd. Historicus Piet de Rooy beantwoordt in het boek Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland (Wereldbibliotheek 2018) de vraag naar het hoe en waarom van het verander(en)de onderwijs en de uiteenlopende verwachtingen die maatschappij en politiek van het educatieve systeem hebben.
Het jaar 1880 is een mijlpaal in de emancipatie van de Belgische wetenschappen. Na verschillende mislukte pogingen slaagt de jonge onderwijzeres Emma Leclercq erin om haar inschrijving aan de wetenschapsfaculteit van de Universiteit van Brussel te doen aanvaarden. Hiermee openen zich voor het eerst mogelijkheden voor jonge vrouwen om carrière te maken als wetenschapper.
In 1917 bracht de Pacificatie een einde aan de sterk ideologisch geladen schoolstrijd in Nederland. Het bijzonder onderwijs kreeg dezelfde financiële ondersteuning als het openbaar onderwijs.