Gallo-Romeins Museum is ‘Europees Museum van het Jaar’

Gallo-Romeins Museum Tongeren
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft de prestigieuze European Museum of the Year Award gewonnen. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Duitse Bremerhaven..

De Europese prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan musea die een vernieuwing of uitbreiding hebben ondergaan. Het European Museum Forum kijkt bij de toekenning van de prijs in hoeverre het museum erin is geslaagd de collectie op een goede en vernieuwende manier te presenteren.Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren sleepte enkele maanden geleden een nominatie voor de prijs in de wacht. In totaal waren er 34 genomineerde musea, waaronder ook het Magritte Museum in Brussel en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Zondag werd dus bekend dat het museum in Tongeren zich het komend jaar Europees Museum van het Jaar mag noemen. Het is voor het eerst dat een Belgisch museum de prijs wint.

- advertentie -

De jury roemde het archeologische museum onder meer voor de “bijzonder fijne manier waarop het verschillende soorten bezoekers weet te boeien voor de wereld van het verre verleden, zonder belerend te zijn”.

Volgens, Gilbert Van Baelen, gedeputeerde van cultuur, staat het museum in Tongeren met de prijs nu echt op de kaart:

Deze internationale erkenning is meer dan verdiend. Het museum staat nu echt op de Europese kaart. De titel is een kwaliteitslabel en zal ons zeker van pas komen bij het opzetten van internationale samenwerkingsverbanden en het aanvragen van bruiklenen bij andere musea.

Vorig jaar kreeg het Gallo-Romeins Museum al een nominatie in de categorie buitenlands museum’ bij de uitreiking van de Britse ‘Museums & Heritage Awards’.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier