Geen Nederlandse kroon op nieuwe postzegel

De nieuwe postzegel met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander bevat een afbeelding van een kroontje maar dit is niet de Nederlandse kroon. De afbeelding lijkt meer op de de Engelse St. Edwards Crown.

Kroon van het koninkrijk der Nederlanden (CC0 - Ministerie van Defensie/Gerben van Es)
Kroon van het koninkrijk der Nederlanden (CC0 – Ministerie van Defensie/Gerben van Es)
Van verschillende kanten is PostNL donderdag benaderd over de kwestie. Het postbedrijf laat weten dat de kroon niet bedoeld is als verwijzing aan een kroon van een koningshuis. Er zou dan ook geen fout gemaakt zijn.

Studio Job, de ontwerper van de zegel, zou bewust voor een andere kroon hebben gekozen. Tegenover de NOS zegt PostNL dat men koos voor een “iconische afbeelding van een kroon”. De kroon op de zegel dient volgens de organisatie vooral als beveiliging tegen vervalsing.

De kroon lijkt meer op de Engelse St. Edwards Crown dan op de Nederlandse rijkskroon. De Nederlandse kroon heeft acht beugels terwijl de Engelse er maar vier heeft. PostNL is niet van plan het ontwerp aan te laten passen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: