//

Gegevens personeelsleden oude spoorwegmaatschappijen online

Scan van de inschrijving van Johanna Rutèl-ter Linden, de eerste stationschef van Soestdijk. (Utrechts Archief)
Scan van de inschrijving van Johanna Rutèl-ter Linden, de eerste stationschef van Soestdijk. (Utrechts Archief)

Het Utrechts Archief heeft de gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920 online gezet. Volgens de archiefinstelling zijn de gegevens onder meer interessant voor genealogen en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in spoorwegen.

Aan het online archief is een onderdeel Personeelsregisters voorgangers NS toegevoegd, waar gezocht kan worden op naam en periode. Ook kan men er bijvoorbeeld het geboortejaar van personeelsleden vinden, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt.

In Nederland waren vanaf de negentiende eeuw een aantal grote spoorwegmaatschappijen actief. Het Utrechts Archief beheert ruim zeventig archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de negentiende eeuw. Uit de registers zijn bijzondere verhalen te destilleren, zoals het verhaal van de eerste vrouwelijke stationschef van Soestdijk: Johanna Rutèl-ter Linden. In haar personeelsdossier is te lezen dat zij op 52-jarige leeftijd in juni 1898 bij de NCS in dienst trad. Ze was toen net weduwe geworden van de stationschef van Putten. Na zijn overlijden bleek haar pensioen wel erg karig en kon ze als haltechef in Soestdijk aan de slag. Zij was een van de weinige vrouwelijke stationschefs die werkzaam waren eind negentiende eeuw.

Boek: Het Grote Spoor Boek

Nooit uitgelezen

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan.

Doorzoek ons archief: