Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Gegevens personeelsleden oude spoorwegmaatschappijen online

Het Utrechts Archief heeft de gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920 online gezet. Volgens de archiefinstelling zijn de gegevens onder meer interessant voor genealogen en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in spoorwegen.

- ad -

Aan het online archief is een onderdeel Personeelsregisters voorgangers NS toegevoegd, waar gezocht kan worden op naam en periode. Ook kan men er bijvoorbeeld het geboortejaar van personeelsleden vinden, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt.

In Nederland waren vanaf de negentiende eeuw een aantal grote spoorwegmaatschappijen actief. Het Utrechts Archief beheert ruim zeventig archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de negentiende eeuw. Uit de registers zijn bijzondere verhalen te destilleren, zoals het verhaal van de eerste vrouwelijke stationschef van Soestdijk: Johanna Rutèl-ter Linden. In haar personeelsdossier is te lezen dat zij op 52-jarige leeftijd in juni 1898 bij de NCS in dienst trad. Ze was toen net weduwe geworden van de stationschef van Putten. Na zijn overlijden bleek haar pensioen wel erg karig en kon ze als haltechef in Soestdijk aan de slag. Zij was een van de weinige vrouwelijke stationschefs die werkzaam waren eind negentiende eeuw.

Boek: Het Grote Spoor Boek

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las