Dark
Light

Geldboete voor Irma Grese-vergelijking op Twitter

Auteur:
1 minuut leestijd
SS-kampbewaakster Irma Grese
SS-kampbewaakster Irma Grese

Gemeenteraadslid Christian Petermann uit Heerlen heeft een geldboete van 500 euro opgelegd gekregen. Hij krijgt de straf omdat hij een officier van justitie op Twitter had vergeleken met Irma Grese, een beruchte kampbewaker uit de Tweede Wereldoorlog.

De rechtbank noemde de tweet onnodig kwetsend en beledigend. Met het bericht zou hij de officier in diskrediet hebben gebracht en haar waardigheid hebben aangetast. Petermann plaatste de Tweet tijdens het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey. Het raadslid vond de strafeis tegen Van Rey buitenproportioneel en Tweette vervolgens:

“Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel ‘de Irma Grese’ van het OM nog vanavond verongelukt.”

De rechtbank moest beoordelen of het bericht onder de vrijheid van meningsuiting viel, zoals de verdediging betoogde. De rechtbank oordeelde dat Petermann te ver ging:

“De rechtbank vindt de uitlating van de verdachte zeer beledigend en is van oordeel dat de verdachte hiermee niet – zoals hij ter verdediging aanvoerde – een bijdrage heeft geleverd aan een maatschappelijk debat. Om die reden kan ook niet gezegd worden dat een dergelijke uitlating valt onder het recht op een vrije meningsuiting. De rechtbank neemt het de verdachte verder bijzonder kwalijk dat hij in die tweet ook de verwensing uitsprak dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken.”

Het Openbaar Ministerie had tegen het raadslid 40 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, en een storting van 500 euro in de kas van Stichting Auschwitz geëist.

Irma Grese was in de Tweede Wereldoorlog een zeer wrede, sadistische kampbewaakster in verschillende concentratiekampen.

Lees ook: Irma Grese (1923-1945) – De blonde Engel des Doods
Boek: Hitlers Furiën

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×