Dark
Light

Gemeentemuseum en Museum Gouda ruilen schilderijen

Auteur:
1 minuut leestijd
Fantasie, 1895 - Henri Fantin-Latour
Fantasie, 1895 - Henri Fantin-Latour

Het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Gouda hebben twee schilderijen geruild. Het Gemeentemuseum geeft het schilderij ‘Fantasie’ (1895) van Henri Fantin-Latour aan Museum Gouda, in ruil voor een drieluik van Marthe Wéry (Zonder Titel, 1985).

Benno Tempel van het Gemeentemuseum en Gerard de Kleijn van Museum Gouda zijn blij met de succesvolle ruil en de aanwinsten:

“Het uitwisselen van kunstwerken tussen musea is nog niet heel gebruikelijk. Dat dit gelukt is, is daarom een overwinning voor de kunst. Het versterkt twee prachtige collecties in Nederland.”

Met de ruil versterkt Museum Gouda zijn collectie negentiende-eeuwse Franse schilderkunst. Het Gemeentemuseum verrijkt daarentegen zijn collectie geometrische abstracte kunst.

Marthe Wéry, Zonder Titel, 1985
Marthe Wéry, Zonder Titel, 1985

Noviteit

Volgens de musea is het uitwisselen van kunstwerken in Nederland nog een noviteit, maar is het wel interessant omdat het de museale collecties sterker en toegankelijker kan maken. Tempel:

“Met deze aanwinst verrijken we niet alleen onze collectie abstracte geometrische (schilder)kunst en minimal art. We kunnen het verhaal van de abstractie in de moderne kunst ook beter vertellen. Dat begint bij Piet Mondriaan; en ontwikkelt zich verder in het werk van minimal artists als Donald Judd en Sol Lewitt. Ook Wéry werkte in die traditie.”

Ook De Kleijn is tevreden over de ruil:

“Het drieluik van Wery komt inderdaad beter tot zijn recht in het Gemeentemuseum. De Fantin-Latour past op zijn beurt perfect bij ons profiel. Vijftig jaar geleden schonk de Haagse schilder Paul Arntzenius zijn verzameling schilderijen aan Museum Gouda, waaronder een topstuk van Fantin-Latour. Het dromerige schilderij dat we nu uit Den Haag krijgen is daarop een fantastische aanvulling. “

De nieuwe aanwinsten zijn per direct in Museum Gouda en het Gemeentemuseum te bewonderen.

×