Herinneringen aan de vermoorde Joden van Gouda

In het recent verschenen boek Hier woonden wij staat schrijfster en jazz-zangeres Soesja Citroen stil bij de vermoorde Joden van Gouda. Ze doet dit aan de hand van zogeheten Stolpersteinen, kleine herdenkingsstenen die in de afgelopen jaren op initiatief van de auteur voor de voormalige woningen van de weggevoerde Joden

Bijzondere archeologische opgravingen in Zuid-Holland

Een Haagse zilverschat, luxe leven in Alphen aan den Rijn en een wel heel jonge pijproker uit Gouda: dit zijn enkele voorbeelden van bijzondere archeologische opgravingen die in 2014 in de provincie Zuid-Holland zijn gedaan.

Gemeentemuseum en Museum Gouda ruilen schilderijen

Het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Gouda hebben twee schilderijen geruild. Het Gemeentemuseum geeft het schilderij ‘Fantasie’ (1895) van Henri Fantin-Latour aan Museum Gouda, in ruil voor een drieluik van Marthe Wéry (Zonder Titel, 1985).

Stuk van het Jaar-inzending van Streekarchief Midden-Holland

Op 4 juni 1915 schrijft de Belgische Gustave Burghgraeve vanuit Gouda een briefkaart naar zijn (half)broer Joseph, die als krijgsgevangen soldaat ergens in Duitsland moet zijn. Na veel naspeuringen denkt hij te weten waar zijn broer is en hij hoopt dat deze in goede gezondheid verkeert.