Dark
Light

Gerbrandy en ‘Soldaat van Oranje’ beraamden staatsgreep

PvdA-voorzitter Koos Vorrink moest dood
1 minuut leestijd
Erik Hazelhoff Roelfzemam, beter bekend als de ‘Soldaat van Oranje’ (Nationaal Archief)
Erik Hazelhoff Roelfzemam, beter bekend als de ‘Soldaat van Oranje’ (CC0 - Nationaal Archief)

Oorlogspremier Pieter Sjoerds Gerbrandy en Erik Hazelhoff Roelfzemam, beter bekend als de ‘Soldaat van Oranje’, beraamden in 1947 een staatsgreep. Dat staat in een vandaag verschenen boek van Sytze van der Zee.

Harer Majesteits loyaalste onderdaan: Francois van ’t Sant, 1883-1966
Harer Majesteits loyaalste onderdaan: Francois van ’t Sant, 1883-1966
Auteur en journalist Sytze van der Zee onthult in Harer Majesteits loyaalste onderdaan. François van ’t Sant (1883-1966) dat de mannen al een datum hadden vastgesteld: donderdag 24 april 1947.

De auteur ontdekte ook dat een moordaanslag op PvdA-voorzitter Koos Vorrink een belangrijk onderdeel van de couppoging was.

Aanleiding voor de coup vormde het Akkoord van Linggadjati, dat in eerste aanleg de status van een deels onafhankelijk Indonesië moest regelen. Bij rechtse organisaties en in kringen van het voormalig verzet en het leger bestond tegen dit voornemen grote weerstand. Zo groot dat een aantal politici en oud-verzetsleden besloot de regering-Beel omver te werpen.

De coupplegers hadden Van ’t Sant als vertrouweling van koningin Wilhelmina gevraagd haar van tevoren over hun plan in te lichten. Bij het onderzoek voor de biografie stuitte Van der Zee op de brief waarin Van ’t Sant de koningin over de staatsgreep informeert. De coup is uiteindelijk verijdeld doordat de militaire inlichtingendienst werd getipt en maatregelen kon treffen.

Harer Majesteits loyaalste onderdaan. François van ’t Sant (1883-1966) verscheen donderdag bij uitgeverij De Bezige Bij.

×