Koningin Wilhelmina wilde geen Joods vluchtelingenkamp in haar achtertuin

Als oplossing voor de grote toestroom van Joodse vluchtelingen, besloot de Nederlandse overheid nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot de bouw van een centraal opvangkamp. Het oog viel op een vlakte in de gemeente Ermelo, het Elspeterveld. De Ermelose gemeenteraad ging akkoord, maar toch kwam het kamp

Wilhelmina overwoog nazi’s te ruilen om Belgische koning te helpen

Koningin Wilhelmina heeft aan het eind van de oorlog aan haar minister van Buitenlandse Zaken gevraagd of een uitruil met de nazi's mogelijk was. Ze wilde hiermee de Belgische koning Leopold III, die met zijn familie door de Duitsers in Oostenrijk gevangen werd gehouden, te hulp schieten.

De ‘vlucht’ van koningin Wilhelmina: toevallig of gepland?

Bij uitgeverij Just Publishers is april 2018 een nieuwe biografie van koningin Wilhelmina verschenen: Wilhelmina, werkelijkheid en fictie. Auteur Gerard Aalders stelt hierin de vraag: “Wat blijft er van Wilhelmina over als we haar ontdoen van al de mythes en imponerende daden waarmee biografen, geschiedschrijvers maar ook spindoctors haar hebben

Oorlogsarchieven koningin Wilhelmina openbaar

Aankomende dinsdag is het weer Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief in Den Haag. Een aanzienlijk aantal voorheen geheime documenten is vanaf dat moment openbaar. Ook het archief van koningin Wilhelmina uit de Tweede Wereldoorlog wordt openbaar.

Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

De Nederlandse biologieleraar Herman Marie Bernelot Moens (1875-1938) wilde de evolutietheorie bewijzen door in Afrika mensen met apen te gaan kruisen. Hij slaagde er zelfs in om voor dit absurde plan subsidiegeld los te kweken bij koningin Wilhelmina.

Uniek portret Wilhelmina teruggevonden

Onlangs is een voorstudie teruggevonden van een portret dat Willem Hofker (1902-1981) maakte van koningin Wilhelmina. De vondst is bijzonder omdat het originele schilderij tijdens de oorlog in Nederlands-Indië in het openbaar werd verbrand. De tekening is vanaf zaterdag te zien in Teylers Prentenkabinet op de tentoonstelling over Willem Hofker

Onbekende filmbeelden Wilhelmina opgedoken

Er zijn onlangs onbekende privébeelden van koningin Wilhelmina opgedoken. De beelden dateren uit de laatste levensjaren van de oud-koningin. Het gaat om kleurenbeelden waarop te zien is hoe Wilhelmina met hofdame L.H. de Beaufort margrieten plukt in de tuin van Paleis Het Loo.

Koningin Emma

Emma van Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 in het Duitse Arolsen geboren. Ze was de moeder van koningin Wilhelmina en tussen 1890 en 1898 koningin-regentes van Nederland.