///

‘Gestapo-baas ligt op Joodse begraafplaats’

Heinrich Müller
Heinrich Müller
De Duitse Gestapo-baas Heinrich Müller blijkt na de oorlog te zijn begraven op een Joodse begraafplaats in het Berlijnse stadsdeel Mitte, in de buurt van het voormalige Gestapo-hoofdkwartier. Dat schrijft dagblad Bild.

Joodse organisaties zijn geschokt door het nieuws. De directeur van de Joodse Raad, Dieter Graumann, zegt het in de krant “weerzinwekkend” te vinden dat één van de grootste nazi-misdadigers op een Joodse begraafplaats ligt.

Heinrich Müller werd ook wel Gestapo Müller genoemd. Vanaf 1939 was hij het hoofd van de beruchte Duitse politiedienst. Hij woonde ook de Wannseeconferentie bij waar werd besloten tot de systematische uitroeiing van alle Joden in Europa. Een van Müllers directe ondergeschikten was Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd.

De Gestapo-baas verdween eind april spoorloos. Nu blijkt dat hij kort hierna in Berlijn om het leven kwam en een plek kreeg in een eenvoudig graf op een Joodse begraafplaats. Volgens de directeur van het Herinneringscentrum voor het Duitse Verzet is het lichaam van Müller in 1945 duidelijk geïdentificeerd. Uit historische documenten waarover het centrum beschikt zou onder meer blijken dat hij zijn uniform droeg. Ook werd in Müllers borstzakje zijn identiteitsbewijs gevonden.

Waarom de nazi werd begraven op een Joodse begraafplaats is niet duidelijk.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: