Dark
Light

Gestolen monstrans terug, drie verdachten aangehouden

Auteur:
2 minuten leestijd

De monstrans
De kostbare monstrans die eind januari werd gestolen uit Museum Catharijneconvent in Utrecht is terecht. Dat meldt de politie. Woensdagavond zijn drie verdachten aangehouden die de monstrans in bezit hadden.

Catharijneconvent werd op 29 januari rond half drie ’s middags slachtoffer van een ramkraak. Twee mannen kwamen op een scooter naar het museum gereden. De bijrijder stapte af en sloopte een grote ruit. Vervolgens ging hij het museum in en sloeg hij een vitrine kapot. De achttiende-eeuwse monstrans die in deze vitrine stond, werd door de dief meegenomen. Medewerkers van het museum probeerden de man hierna tevergeefs tegen te houden. Ze wisten wel een tas van de man af te pakken met daarin het kostbaarste deel van de monstrans te zitten.


De recherche Utrecht startte hierna een groot onderzoek en hoorde onder meer veel getuigen. Ook werd veel beeldmateriaal verzameld. Er kwamen verschillende tips binnen. Volgens de politie bracht de grote media-aandacht de zaak in een stroomversnelling en werd het zicht op de verdachten de afgelopen dagen steeds concreter. Woensdag werden er op televisie beelden van ramkraak uitgezonden.

De politie meldt:

Op woensdagavond werd door de politie gezien dat drie mannen een in plastic gewikkeld voorwerp in een auto legden. De politie besloot de mannen onopvallend te volgen en met behulp van de verkeerspolitie, landelijke eenheid (voorheen KLPD), werden de drie mannen op de Rijksweg A27 bij Gorinchem aangehouden. In de auto lag de gehavende monstrans in plastic gewikkeld.

De drie aangehouden mannen zijn 21, 25, en 35 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Maarssen. Vermoed wordt dat de mannen op weg waren naar België.

De politie onderzoekt, in samenwerking met het museum, of er nog onderdelen missen van de monstrans. Niet uitgesloten wordt dat er nog meer mensen aangehouden zullen worden.

Museum Catharijneconvent hoopt de monstrans in het voorjaar weer te tonen aan het publiek. De monstrans is beschadigd en moet gerestaureerd worden. Marieke van Schijndel, directeur van het museum:

We zijn zeer gelukkig met de terugkeer van de monstrans en zijn onder de indruk van de professionaliteit van het recherchewerk. Het prachtige object is een topstuk van het museum en vertelt een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland. Dit topstuk, dat al eeuwen deel uitmaakt van onze Nederlandse geschiedenis, zal nu ook voor toekomstige generaties bewaard blijven.

Bewakingsbeelden van de monstrans-roof:

Gerelateerde boeken:

×