Dark
Light

Museum brengt Drentse werken Vincent van Gogh bijeen

‘Op reis met Vincent’
2 minuten leestijd
Vincent van Gogh, De Turfschuit, Drenthe, 1883
Vincent van Gogh, De Turfschuit, Drenthe, 1883, olieverf op doek op paneel, 37 x 55,5 cm, Drents Museum, Assen

Het Drents Museum werkt momenteel aan een grote tentoonstelling waarin de Drentse periode van Vincent van Gogh centraal staat. Voor deze nieuwe presentatie, getiteld Op reis met Vincent, worden zoveel mogelijk werken bijeengebracht die de kunstenaar in deze periode maakte.

Zo is vanaf begin september bijvoorbeeld het aquarel Landschap met een boerderij uit 1883 in Assen te zien. Dit kleurrijke werk bevindt zich al meer dan veertig jaar in een Canadese familiecollectie en maakte voor zover bekend niet eerder onderdeel uit van een museale presentatie.

Op dinsdag 11 september 1883 – dit jaar precies honderdveertig jaar geleden – stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef vervolgens enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam en Veenoord waar hij onder meer De Turfschuit en Onkruid verbrandende boer schilderde. Ook maakte hij een dagtrip naar Zweeloo. Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf een groot aantal werken maakte, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan.

Vincent van Gogh, Onkruid verbrandende boer, Drenthe, 1883, olieverf op paneel, 30,5 x 39,5 cm, Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam
Vincent van Gogh, Onkruid verbrandende boer, Drenthe, 1883, olieverf op paneel, 30,5 x 39,5 cm, Drents Museum, Assen / Van Gogh Museum, Amsterdam

Meerjarig onderzoek

De afgelopen acht jaar deed het Drents Museum uitvoerig onderzoek naar de Drentse periode van Vincent van Gogh. Naast zestien aquarellen en tekeningen zijn er vandaag de dag nog slechts zes schilderijen uit deze tijd bekend. Van sommige werken is de huidige verblijfplaats niet te achterhalen. In de tentoonstelling zijn straks zestien Drentse Van Goghs te zien, afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld. Ook worden verschillende schilderijen, aquarellen en tekeningen getoond die van Van Gogh voorafgaand aan en aansluitend op de Drentse periode maakte.

Volgens het museum was de tijd die Van Gogh in Drenthe doorbracht belangrijk in zijn ontwikkeling als kunstenaar. In de tentoonstelling wordt onder meer stilgestaan bij de techniek en de kleuren van werken als Onkruid verbrandende boer en Landschap met een boerderij. Naast meer dan twintig Van Goghs is er ook werk van inspiratiebronnen en tijdgenoten te zien.

De tentoonstelling Op reis met Vincent loopt van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie.

Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883
Aquarel. Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 24 x 35,5 cm, particuliere collectie, Canada. Courtesy Ars Docet

Boek: Drenthe 1883. In de voetsporen van Vincent van Gogh

×