Niki de Saint Phalle (1930-2002) – Franse kunstenares

Het is donderdag 84 jaar geleden dat de Franse kunstschilder en beeldhouwer Niki de Saint Phalle werd geboren. Google heeft naar aanleiding van dat feit een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, op zijn startpagina geplaatst.

Nana-beeld van Niki de Saint Phalle
Nana-beeld van Niki de Saint Phalle
Niki de Saint Phalle werd op 29 oktober 1930 geboren in Neuilly-sur-Seine. Ze had geen makkelijke jeugd. Op driejarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar New York en op haar elfde raakte ze getraumatiseerd vanwege seksueel misbruik door haar vader. De Saint Phalle werd door haar ouders in een klooster ondergebracht.

Later ging De Saint Phalle werken als model en trouwde ze met Harry Mathews. Uit dit huwelijk, dat geen stand hield, werden twee kinderen geboren.

In 1951 keerde ze terug naar Frankrijk. Vijf jaar later maakte Niki de Saint Phalle haar eerste reliëfs in gips en andere materialen. Het bekendst werd de kunstenares met haar zogenaamde Nana-figuren: expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester. Deze zijn ook terug te vinden in de Google Doodle.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: