Dark
Light

Niki de Saint Phalle (1930-2002) – Franse kunstenares

1 minuut leestijd
Doodle ter ere van Niki de Saint Phalle
Doodle ter ere van Niki de Saint Phalle

Het is donderdag 84 jaar geleden dat de Franse kunstschilder en beeldhouwer Niki de Saint Phalle werd geboren. Google heeft naar aanleiding van dat feit een speciaal logo, een zogenaamde Doodle, op zijn startpagina geplaatst.

Nana-beeld van Niki de Saint Phalle
Nana-beeld van Niki de Saint Phalle
Niki de Saint Phalle werd op 29 oktober 1930 geboren in Neuilly-sur-Seine. Ze had geen makkelijke jeugd. Op driejarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar New York en op haar elfde raakte ze getraumatiseerd vanwege seksueel misbruik door haar vader. De Saint Phalle werd door haar ouders in een klooster ondergebracht.

Later ging De Saint Phalle werken als model en trouwde ze met Harry Mathews. Uit dit huwelijk, dat geen stand hield, werden twee kinderen geboren.

In 1951 keerde ze terug naar Frankrijk. Vijf jaar later maakte Niki de Saint Phalle haar eerste reliëfs in gips en andere materialen. Het bekendst werd de kunstenares met haar zogenaamde Nana-figuren: expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester. Deze zijn ook terug te vinden in de Google Doodle.

×