Dark
Light

Antoni Gaudí (1852-1926) – Architect van de Sagrada Família

Auteur:
2 minuten leestijd
Antoni Gaudí (1852-1926) - Catalaanse architect
Antoni Gaudí (1852-1926) - Catalaanse architect

Het is dinsdag precies 161 jaar geleden dat de beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí werd geboren. Zoekmachine Google staat de hele dag met een speciaal logo bij dat feit stil.

Google eert de Catalaanse architect Antoni Gaudí
Antoni Gaudí werd op 25 juni 1852 geboren in Reus, een stad in Catalonië. Als architect was Gaudí met name actief in Barcelona. In die stad staat ook zijn belangrijkste werk: de kerk Sagrada Família. De architect werkte de laatste zestien jaar van zijn leven aan deze kerk.

Sagrada Família

Toen er eind negentiende eeuw opdracht werd gegeven voor de bouw van een kerk in dit toen nieuwe deel van Barcelona, was Gaudí overigens niet de eerste architect die zich met de kerk mocht bemoeien. Een lokale architect genaamd Francisco de Paula del Villar maakte een ontwerp voor de kerk en op basis van dat ontwerp werd in 1882 de fundering gelegd.

Deze eerste architect kreeg echter ruzie met de opdrachtgevers en werd uiteindelijk ontslagen. Zijn vervanger was de toen 31-jarige Antoni Gaudí. De Sagrada Família, een kerk ter ere van Sint Jozef en Heilige Familie, werd een obsessie voor deze inmiddels wereldberoemde Spaanse architect. Toen hij overleed was de westgevel van het bouwwerk voltooid. Enkele jaren later werden de bouwwerkzaamheden gestaakt, maar in 1952 pakte men het werk weer op.

De Sagrada Familia van Antoni Gaudí - cc
De Sagrada Familia van Antoni Gaudí – cc

Meest in het oog springende onderdelen van de basiliek zijn de puntige torens. Gaudí bedacht dat de kerk er daarvan achttien moest hebben waarvan de middelste het grootst moesten zijn. De middelste torens zijn maar liefst 167 meter hoog en dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dom in Keulen.

Ingang van Park Güell – Foto: CC
De basiliek is overigens nog altijd niet klaar. Verwacht wordt dat er nog zeker tot 2026 aan moet worden gewerkt. In 2010 werd de kerk officieel een basiliek. Paus Benedictus XVI heiligde het oude, maar onvoltooide bouwwerk toen door er wat wijwater op te sprenkelen.

Grillige vormen

Als architect werd Gaudí onder meer bekend om zijn bouwwerken waarin gotische en Moorse invloeden terug te vinden zijn. Veel van zijn bouwwerken hebben een grillige vorm en zijn rijk versierd, bijvoorbeeld met mozaïeken van glas en gebroken tegels en met origineel smeedwerk. In de Google Doodle ter ere van de geboortedag van de Catalaanse architect zijn enkele creaties van Gaudí terug te vinden, waaronder Park Güell, het interieur van de Casa Mila en de balkonnen van de Casa Battlo.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Spanje

Antoni Gaudí, architect

https://youtu.be/SVJUvoZBWEw
×