////

Gouden armbanden Vikingen gevonden in Denemarken

De gevonden armbanden uit de Vikingtijd (Nick Schaadt - Museum van Sönderskov)
De gevonden armbanden uit de Vikingtijd (Nick Schaadt - Museum van Sönderskov)

Drie Deense amateurarcheologen hebben in Vejen (Jutland) een goudschat uit de Vikingtijd gevonden. Volgens onderzoekers gaat het om de grootste Vikingengoudschat ooit in Denemarken gevonden.

De ontdekking werd gedaan met behulp van een metaaldetector. Op een veld in Vejen ging de detector af en toen de vrienden gingen graven, stuitten ze op in totaal zes gouden armbanden en een zilveren armband. Gezamenlijk wegen de sieraden 900 gram. De armbanden zijn ongeveer 1100 jaar oud en werden volgens deskundigen destijds gedragen door de absolute elite bij de Vikingen.

De sieraden worden momenteel bewaard en onderzocht in het museum van Sønderskov in Jutland. De komende tijd wordt de vindplaats verder onderzocht.

Boek: De Vikingtijd – Op zoek naar de Noormannen in Nederland en Belgie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: