Gouden armbanden Vikingen gevonden in Denemarken

Drie Deense amateurarcheologen hebben in Vejen (Jutland) een goudschat uit de Vikingtijd gevonden. Volgens onderzoekers gaat het om de grootste Vikingengoudschat ooit in Denemarken gevonden.

De ontdekking werd gedaan met behulp van een metaaldetector. Op een veld in Vejen ging de detector af en toen de vrienden gingen graven, stuitten ze op in totaal zes gouden armbanden en een zilveren armband. Gezamenlijk wegen de sieraden 900 gram. De armbanden zijn ongeveer 1100 jaar oud en werden volgens deskundigen destijds gedragen door de absolute elite bij de Vikingen.

De sieraden worden momenteel bewaard en onderzocht in het museum van Sønderskov in Jutland. De komende tijd wordt de vindplaats verder onderzocht.

Boek: De Vikingtijd – Op zoek naar de Noormannen in Nederland en Belgie

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: