Gouden armbanden Vikingen gevonden in Denemarken

Drie Deense amateurarcheologen hebben in Vejen (Jutland) een goudschat uit de Vikingtijd gevonden. Volgens onderzoekers gaat het om de grootste Vikingengoudschat ooit in Denemarken gevonden.

De ontdekking werd gedaan met behulp van een metaaldetector. Op een veld in Vejen ging de detector af en toen de vrienden gingen graven, stuitten ze op in totaal zes gouden armbanden en een zilveren armband. Gezamenlijk wegen de sieraden 900 gram. De armbanden zijn ongeveer 1100 jaar oud en werden volgens deskundigen destijds gedragen door de absolute elite bij de Vikingen.

De sieraden worden momenteel bewaard en onderzocht in het museum van Sønderskov in Jutland. De komende tijd wordt de vindplaats verder onderzocht.

Boek: De Vikingtijd – Op zoek naar de Noormannen in Nederland en Belgie

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: