Dark
Light

Graf met lichamen opvarenden Batavia gevonden

Auteur:
2 minuten leestijd
Lichamen van opvarenden van de Batavia (Still YouTube)
Lichamen van opvarenden van de Batavia (Still YouTube)

Archeologen hebben op een klein eilandje een graf gevonden met daarin de lichamen van vijf opvarenden van de Batavia, het VOC-schip dat in 1629 voor de Australische kust op de klippen liep. Dat meldt de Universiteit van West-Australië.

Een replica van het spiegelretourschip "Batavia", waarvan het origineel in 1628 gebouwd is. Bron: Bataviawerf, Lelystad
Een replica van het spiegelretourschip “Batavia”, waarvan het origineel in 1628 gebouwd is. Bron: Bataviawerf, Lelystad
Het VOC-schip sloeg op 4 juni 1629 lek op een van de koraalriffen van de Houtman Abrolhos, voor de westkust van Australië. De meeste opvarenden, 282 in totaal, wisten zich te redden. Ze bereikten een klein koraaleilandje genaamd Beacon Island. Kapitein Adriaan Jacobsz en opperkoopman Francisco Pelsaert gingen hierna per sloep op zoek naar drinkwater. Tevergeefs. Uiteindelijk besloten de mannen daarom naar Java te varen om daar hulp in te schakelen voor de overige bemanningsleden én voor de rijke lading van de Batavia.

VOC-onderkoopman Jeronimus Cornelisz bleef achter op het kleine koraaleiland. Hij had eerder aan boord van de Batavia al een muiterij opgezet en nadat Jacobsz en Pelsaert per sloep vertrokken waren om hulp te zoeken, zag de onderkoopman zijn kans schoon. Hij greep de macht en vestigde een schrikbewind op het eilandje. Bijna honderdtwintig bemanningsleden kwamen tijdens moordpartijen om het leven. Aan het schrikbewind en leven van Jeronimus Cornelisz werd uiteindelijk door opperkoopman Francisco Pelsaert een einde gemaakt toen die terugkeerde met een hulpschip. Samen met het merendeel van zijn kompanen werd Cornelisz opgehangen.

Slachtpartij na de schipbreuk van de Batavia
Afbeelding van de slachtpartij na de schipbreuk van de Batavia

Rustig begraven

Lange tijd was onbekend waar het wrak van de Batavia zich bevond. In 1963 werd het schip teruggevonden. Archeologen doen sinds die tijd onderzoek in de omgeving van het schip en dus ook op Beacon Island, waar al eerder lichaamsresten van opvarenden zijn gevonden.

Foto van de lichamen (Universiteit van West-Australië)
Foto van de lichamen (Universiteit van West-Australië)
In het nu gevonden graf zijn vijf lichamen aangetroffen. Volgens de onderzoekers zijn de overledenen op een rustige en zorgvuldige manier begraven. Mogelijk zijn ze kort na de schipbreuk gestorven, nog voor de muiterij uitbrak. Naast de botten zijn ook enkele bezittingen teruggevonden, waaronder aardewerk. In totaal zijn de afgelopen drie jaar de resten van tien opvarenden gevonden op Beacon Island.

De gevonden resten worden de komende tijd nader onderzocht. Bij dit onderzoek is ook de universiteit van Amsterdam betrokken. Met behulp van isotopen-onderzoek hoopt men onder meer te kunnen achterhalen waar de overlevenden precies vandaan kwamen. Bekend is dat veel bemanningsleden op VOC-schepen niet afkomstig waren uit de Nederlanden.

Boek: Batavia’s Graveyard – The True Story of the Mad Heretic Who Led History’s Bloodiest Mutiny

Korte video over de ontdekking:

×