In oktober 1740 voltrok zich in Batavia een drama. Als reactie op een Chinese volksopstand tegen het VOC-bestuur richtten de Europese burgers van de stad samen met de matrozen van de vloot een enorme slachting aan.
Sinds 2016 beheert Batavialand de maritiem archeologische collectie van de staat. Het centrum heeft ook veel kennis en expertise in huis op het gebied van maritieme archeologie waardoor het nu officieel is aangewezen als scheeps-archeologisch depot.
De replica van de Batavia, een zeventiende-eeuws spiegelretourschip dat in 1629 voor de Australische kust verging, moet definitief uit het water gehaald worden. Het schip, dat bedreigd wordt door rot en schimmel, heeft volgens kenners alleen toekomst als het beschermd wordt tegen hemelwater.
Archeologen hebben op een klein eilandje een graf gevonden met daarin de lichamen van vijf opvarenden van het VOC-schip de Batavia.
Het favoriete boek van Philip Dröge is "Batavia’s Graveyard" van Mike Dash. Een boek over een VOC-schip dat voor de Australische kust op de klippen loopt.
Het plan om het onfortuinlijk vergane VOC-schip de Batavia na te bouwen is ontsproten aan het brein van de scheepsbouwer Willem Vos.
Jan Pieterszoon Coen, een van de bekendste medewerkers van de VOC. Vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië. Stichtte in 1619 handelspost Batavia.
Op het koraaleilandje zijn al vaker resten gevonden en dat is op zich niet zo vreemd. Meerdere opvarenden van de de Batavia kwamen er namelijk om het leven.
Bij Museum Nieuw Land in Lelystad is momenteel een tentoonstelling te zien over de reis en schipbreuk van de Batavia in 1629. Sinds kort zijn er enkele ‘nieuwe stukken’ in de tentoonstelling te bewonderen. De tentoonstelling loopt tot en met eind oktober en ieder kwartaal worden er nieuwe bruiklenen tentoongesteld. De afgelopen maanden was onder meer een grote laat-Romeinse camee