Graf nazi-kopstuk Rudolf Hess geruimd

Ruldof Hess
Het graf van voormalig nazi-kopstuk Rudolf Hess (1894-1987) is woensdagnacht geruimd. De beheerder van de begraafplaats in Wunsiedel heeft dat bekendgemaakt.

De nabestaanden van Hess hadden de grafconcessies eigenlijk willen verlengen maar het kerkbestuur weigerde dit. Onder meer omdat Hess’ graf een soort bedevaartsoord voor neonazi’s was geworden. De stoffelijke resten van het voormalige nazi-kopstuk zijn woensdagnacht uit het graf gehaald. De resten zijn verbrand en de as is uitgestrooid over een meer. Welk meer dat precies is hebben de autoriteiten niet bekendgemaakt om te voorkomen dat ook deze plek een bedevaartsoord voor neonazi’s wordt.

Neo-nazi’s tijdens een mars in Wunsiedel, 2004
Rudolf Hess was één van de naaste medewerkers van Adolf Hitler. Deze benoemde hem tot zijn plaatsvervanger als leider van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). In 1941 werd Hess gevangen genomen nadat hij in zijn eentje in een vliegtuig vanuit Duitsland naar het Verenigd Koninkrijk. Naar eigen zeggen kwam hij om vrede tot stand te brengen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hess door het Neurenbergtribunaal veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In 1987 verhing hij zich in de Spandau-gevangenis in West-Berlijn. Hij was toen 93 jaar oud. Hij werd, naar zijn eigen wens, bijgezet in het familiegraf in Wunsiedel. Vanaf dat moment werd dit graf een bedevaartsoord voor neonazi’s. Vooral op zijn sterfdag, 17 augustus, was het druk rond zijn graf.

- advertentie -

Vanwege de toeloop besloot de kerkenraad het grafrecht per oktober van dit jaar op te zeggen. Aanvankelijk maakte een kleindochter van Hess hier bezwaar tegen, maar uiteindelijk ging de hele familie toch akkoord.

Lees ook: Rudolf Hess (1894-1987) – NSDAP-politicus en plaatsvervanger Hitler
Boekentip: Hitlers handlangers

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: