Dark
Light

‘Graftorens Palmyra opgeblazen door IS’

Ook toren van Elahbel verwoest
Auteur:
1 minuut leestijd
Graftoren in Palmyra - cc
Graftoren in Palmyra - cc

Volgens verschillende berichten hebben strijders van IS recent drie graftorens in Palmyra opgeblazen. De verwoesting is onder meer bevestigd door de Syrische archeologische dienst.

De graftorens staan in de Vallei van de Tombes, een ongeveer één kilometer lange necropolis ten westen van de historische stad Palmyra. Volgens de berichten is een van de drie verwoeste graftorens de vier verdiepingen tellende toren van Elahbel uit 103 na Christus.

De vernielingen zouden ongeveer tien dagen geleden zijn aangericht.

Terreurbeweging IS lijkt de laatste tijd ernst te maken van de vernietiging van erfgoed in Palmyra, afgodsbeelden in de ogen van de beweging. Vorige week werd in de wereldberoemde historische stad de Romeinse tempel van Bel (Baäl) nog opgeblazen en daarvoor was de tempel van Baal Shamin slachtoffer van de vernielzucht van de strijders. Ook werd een bekende archeoloog, die jarenlang directeur was van het museum van Palmyra, in de stad ter dood gebracht.

Graftoren van Elahbel - cc
Graftoren van Elahbel – cc

Foto’s

Archeologen en cultuurliefhebbers maken zich grote zorgen om het erfgoed in de regio. Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Harvard zetten daarom recent een project op waarbij 3D-camera’s in het gebied verspreid worden. De wetenschappers willen dat er zoveel mogelijk foto’s van het erfgoed gemaakt worden, zodat de bouwwerken, mochten ze vernietigd worden, later eventueel in 3D nagebouwd kunnen worden.

Meer berichten over Palmyra

×