Dark
Light

Satellietbeelden bevestigen verwoesting tempel Palmyra

Hoofdgebouw Tempel van Bel met grond gelijk gemaakt
1 minuut leestijd
Satellietbeelden van de vernietigde tempel - UNOSAT
Satellietbeelden van de vernietigde tempel - UNOSAT

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte recent bekend dat de beroemde tempel van Bel, het grootste complex in Palmyra, door IS-strijders was verwoest. Wat later ontstond hier verwarring over omdat er berichten verschenen van een lokale functionaris die beweerde dat de tempel nog overeind stond. Satellietbeelden van de VN bevestigen de vernietiging van de tempel nu.

De Tempel van Bel (Baäl) dateerde uit de eerste eeuw en vormde vroeger het centrum van het religieuze leven in Palmyra. De tweeduizend jaar oude tempel was gewijd aan de Semitische god Bel (Baäl) en behoorde tot de best bewaarde bouwwerken in de ruïnestad.

Nadat aanvankelijk berichten verschenen over de vernietiging van de tempel, kwam er een bericht naar buiten van Maamoun Abdulkarim, van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea. Die beweerde dat de tempel nog overeind stond. Volgens Abdulkarim was er bij de tempel wel een grote explosie geweest, maar bleef de basisstructuur van de tempel intact. De tempel zou van veraf ook nog te zien zijn.

Tempel van Bel, zuilen en cella - cc
Tempel van Bel, zuilen en cella – cc

Op satellietbeelden van de VN (UNOSAT) is te zien dat het hoofdgebouw van de tempel met de grond gelijk is gemaakt. Ook verschillende pilaren in de omgeving van het bouwwerk lijken te zijn omgelegd.

Palmyra viel in mei van dit jaar in handen van IS. Gevreesd werd dat de historische bouwwerken vernietigd zouden worden. Aanvankelijk bleef het rustig. De laatste weken komen er echter steeds meer verhalen naar buiten van aangebrachte vernielingen. Zo verspreidde IS vorige week nog propagandabeelden van de vernietiging van de tempel van Baal Shamin. Beelden van de vernietiging van de Tempel van Bel zijn nog niet naar buiten gebracht.

Satellietbeeld van voor de vernietiging (UNOSAT)
Satellietbeeld van voor de vernietiging (UNOSAT)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×