Grieken en Britten praten over Elgin Marbles

Zaal in het in het British Museum met Elgin marbles – Foto: CC
Griekenland gaat in het najaar met het British Museum in Londen praten over een teruggave van fragmenten van het Parthenon. Dat heeft Demetrios Pantermalis, directeur van het Acropolismuseum, gezegd.

Hij wil dat de marmeren handen, hoofden en benen die onderdeel waren van beelden van de tempel worden teruggegeven. Pantermalis deed tijdens een Unesco-bijeenkomst in juni een voorstel aan de leiding van het Londense museum. De Britten zijn daar volgens hem inprincipe mee akkoord gegaan.

- advertentie -

Griekenland en Groot-Brittannië hebben al tientallen jaren ruzie over de teruggave van de zogenaamde Elgin Marbles. De 2500 jaar oude friezen van het Parthenon werden door Lord Elgin in 1806 vanuit Athene naar Londen vervoerd, met toestemming van de toenmalige Ottomaanse bezetters.

In 1816 verkocht Lord Elgin de fragmenten aan het British Museum, waar ze nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek. Griekenland vindt dat de friezen thuishoren in Athene. In het nieuwe Acropolismuseum, dat in juni 2009 werd geopend, is ruimte gereserveerd voor de Elgin Marbles.

~ Parakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: