//

Grieken en Britten praten over Elgin Marbles

Elgin Marbles in het British Museum (CC BY-SA 2.0 - wiki)
Elgin Marbles in het British Museum (CC BY-SA 2.0 - wiki)

Griekenland gaat in het najaar met het British Museum in Londen praten over een teruggave van fragmenten van het Parthenon. Dat heeft Demetrios Pantermalis, directeur van het Acropolismuseum, gezegd.

Hij wil dat de marmeren handen, hoofden en benen die onderdeel waren van beelden van de tempel worden teruggegeven. Pantermalis deed tijdens een Unesco-bijeenkomst in juni een voorstel aan de leiding van het Londense museum. De Britten zijn daar volgens hem in principe mee akkoord gegaan. Griekenland en Groot-Brittannië hebben al tientallen jaren ruzie over de teruggave van de zogenaamde Elgin Marbles. De 2500 jaar oude friezen van het Parthenon werden door Lord Elgin in 1806 vanuit Athene naar Londen vervoerd, met toestemming van de toenmalige Ottomaanse bezetters.

In 1816 verkocht Lord Elgin de fragmenten aan het British Museum, waar ze nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek. Griekenland vindt dat de friezen thuishoren in Athene. In het nieuwe Acropolismuseum, dat in juni 2009 werd geopend, is ruimte gereserveerd voor de Elgin Marbles.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: The Elgin Marbles – The Case for Restitution

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: