Dark
Light

Groot mozaïek aangetroffen in antieke woning bij Colosseum

1 minuut leestijd
Het grote mozaïek dat is aangetroffen
Het grote mozaïek dat is aangetroffen - Foto: Italiaans ministerie van cultuur

Tijdens onderzoek bij een antieke woning in de buurt van het Colosseum in Rome hebben archeologen een groot mozaïek aangetroffen van schelpen, Egyptisch blauwe tegels, verschillende kleuren marmer en kostbaar glas.

Het mozaïek toont drie grote schepen die richting een kuststad vol kleine torens en portieken varen. Archeologen vermoeden dat deze scène verwijst naar een maritieme zege die de voormalige bewoner van het pand ooit behaalde. Aangenomen wordt dat de bewoner onderdeel uitmaakte van de Romeinse aristocratie en vermoedelijk een senator was. Het Italiaanse ministerie van cultuur spreekt van een “authentieke schat”.

Detail van het mozaïek
Detail van het mozaïek – Foto: Italiaans ministerie van cultuur

Enkele muurdelen van de luxueuze domus waarin het mozaïek is aangetroffen zijn in 2018 al ontdekt. Het pand dateert ongeveer uit de tweede of uiterlijk eerste eeuw voor Christus en bevindt zich in de buurt van de zogeheten Horrea Agrippiana, een antiek pakhuis aan de zuidkant van het Forum Romanum dat gebouwd werd door de schoonzoon van keizer Augustus, Marcus Vipsanius Agrippa.

Meerdere verdiepingen

De ruimte waarin het mozaïek is aangetroffen fungeerde vermoedelijk als feestzaal, waar luxueuze banketten werden gehouden. Waarschijnlijk werd de ruimte vooral gebruikt tijdens het zomerseizoen. De domus bestaat uit meerdere verdiepingen. Tot nu toe is slechts één ruimte onderzocht. De hoop is dat in 2024 meer delen blootgelegd kunnen worden.

Detail van het mozaïek
Detail van het mozaïek – Foto: Italiaans ministerie van cultuur

Boek: SPQR. Een geschiedenis van het Romeinse rijk

×