‘Grootste dinosaurus ooit gevonden’

Argentinosaurus, een dinosaurus waar de Titanosaurus erg op leek - cc
Argentinosaurus, een dinosaurus waar de Titanosaurus erg op leek – cc
In Argentinië zijn botten gevonden van een enorme dinosaurus. Het gaat mogelijk om de grootste dinosaurus die ooit is opgegraven.

Patagonië op een kaart uit 1775
Patagonië op een kaart uit 1775
De vondst is gedaan in een woestijn bij de stad La Flecha. In totaal zijn er zo’n honderdvijftig botten van in totaal zeven verschillende dinosaurussen gevonden.


Er werden ook botten gevonden van een Titanosaurus die, van kop tot staart, waarschijnlijk veertig meter lang en twintig meter hoog was. Het dier zou zo’n 77 ton hebben gewogen. Dat zijn zo’n veertien Afrikaanse olifanten bij elkaar. Het is ook 7 ton meer dan de vorige recordhouder, de Argentinosaurus, zo meldt de BBC. Het gewicht van het dier werd berekend door de lengte en omtrek van het dijbeen te meten.

De enorme plantenetende sauropode dinosaurus leefde tussen de 95 en 100 miljoen jaar geleden in de wouden van Patagonië.

- advertentie -

Volgens paleontologen gaat het om een nieuwe lid van de Titanosaurus-familie. Een naam heeft de nieuwe soort nog niet. De eerste botten werden ontdekt door een boer. Daarna vonden paleontologen nog tientallen botten. De resten verkeren in uitstekende staat.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: