Groot Romeins mozaïek ontdekt in Turkije

Foto: Universiteit van Nebraska
Archeologen van de Universiteit van Nebraska in Lincoln hebben in het zuiden van Turkije een enorm Romeins mozaïek gevonden. De Amerikaanse universiteit heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het mozaïek heeft een oppervlakte van bijna 150 vierkante meter en werd gevonden onder een stuk land van een boer. Het is waarschijnlijk het grootste Romeinse mozaïek in de regio en toont volgens de archeologen aan


dat de invloed van de Romeinen in de derde en vierde eeuw na Christus in dit gebied erg groot was.

- advertentie -

Archeologen van de Universiteit van Nebraska doen sinds 2005 onderzoek bij de resten van de oude stad Antiochia ad Cragum in het zuiden van Turkije. Deze stad werd rond 170 na Christus gesticht door de hellenistische koning Antiochus IV Epiphanes.

In 2001 meldde een boer dat hij stukjes van een mozaïek had gevonden. Een archeologisch museum in Alanya ging twee jaar later op onderzoek uit en legde een klein deel van het mozaïek bloot. Vorig jaar werden de archeologen van de Universiteit van Nebraska gevraagd nader onderzoek te doen. Zij ontdekten uiteindelijk dat het er een erg grote mozaïeken vloer lag en werkten de hele zomer aan het blootleggen ervan.

Foto: Universiteit van Nebraska

De mozaïeken vloer maakte ooit onderdeel uit van een Romeins badhuis. Het bad bevond zich naast de mozaïeken vloer en was ongeveer 7,5 meter lang. Inmiddels is naar schatting veertig procent van de vloer blootgelegd. Het is de bedoeling dat de rest volgende zomer volgt.

Het mozaïek bestaat uit verschillende vierkanten met uiteenlopende versieringen en geometrische patronen. Het lijkt er volgens de archeologen op dat een deel van de vloer vroeger bedekt werd door een dak dat op pijlers rustte.

Deel van het mozaïek en het naastgelegen bad – Foto: Universiteit van Nebraska

Professor Michael Hoff over de vondst:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: