Overzichtstentoonstelling over Domtoren Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een tentoonstelling samengesteld over de trots van de stad: de Domtoren. Waarom werd die toren 700 jaar geleden eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? In de overzichtstentoonstelling geeft het museum antwoord op deze en andere vragen.

Dit onder meer aan de hand van bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties. Samen laten zij zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt. Zo doorstond de Domtoren als één van de weinige grote gebouwen in Utrecht de immense storm van augustus 1674. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe dat mogelijk was.

Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.
Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.

Time Lapse

Voor de tentoonstelling is ook een ‘Time Lapse’ gemaakt, waardoor bezoekers in enkele minuten tijd kunnen ontdekken hoelang er over de toren is gebouwd, en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. In een tentoonstellingswerkplaats kunnen bezoekers met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken of meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk. De tentoonstelling loopt van 25 juni 2016 tot en met 2 oktober 2016.

Boek: De Utrechtse Domtoren, trots van de stad

- advertentie -

Video over de Domtoren

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: