Dark
Light

‘Haaieneiland’ uitgeroepen tot beste historische jeugdboek

1 minuut leestijd
De atol Takapoto - Haaieneiland speekt zich hier voor een groot deel af
De atol Takapoto - Haaieneiland speekt zich hier voor een groot deel af (CC BY-SA 3.0 - Yves Picq http://veton.picq.fr - wiki)

Oud-journalist Rob Ruggenberg heeft met zijn boek Haaieneiland de Thea Beckmanprijs 2017 gewonnen. De prijs voor het beste historische jeugdboek wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon. Zowel de vakjury als de jongerenjury bekroonden het boek van Ruggenberg.

Haaieneiland - Rob Ruggenberg
Haaieneiland – Rob Ruggenberg
Haaieneiland is Ruggenbergs zesde historische jeugdroman. Uit het juryrapport van de Thea Beckmanprijs:

“De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman, met vaart geschreven, uitstekend gedocumenteerd en met een mooie historische verankering in overgeleverde logboekaantekeningen. Wie denkt met een typisch jongensboek van doen te hebben, miskent het feit dat het in feite sterke vrouwen zijn die in dit boek aan de touwtjes trekken.”

De jongerenjury liet weten een verfilming wel te zien zitten.

Bij het schrijven van Haaieneiland liet Ruggenberg zich inspireren door het verhaal van de expeditie van ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen naar het Zuidland. Een van de schepen leed bij de atol Takapoto schipbreuk. In Haaieneiland worden vier mannen en een jongen gevolgd die op de atol moeten proberen te overleven. Ze ontdekken al snel dat het er levensgevaarlijk is.

Rob Ruggenberg

Manhatan - Rob Ruggenberg
Manhatan – Rob Ruggenberg
Rob Ruggenberg werkte jarenlang als journalist en publiceerde zijn eerste jeugdboek in 2006. Hij schrijft historische jeugdboeken die gebaseerd zijn op feiten. Voor ieder boek reist hij naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt en duikt daar de archieven in. Ook woont en werkt hij bij voorkeur enige tijd op de plek van het verhaal. Voor Haaieneiland woonde hij enige tijd op Takapoto

Eerder verschenen van zijn hand Het verraad van Waterdunen (over de Tachtigjarige Oorlog), Slavenhaler (over de Nederlandse slavenhandel), Manhatan (over de Nederlandse oorlog tegen de indianen), De boogschutter van Hirado (over de VOC in Japan) en IJsbarbaar (over een Groenlandse jongen die wordt ontvoerd door Nederlandse zeelui).

Overzicht van boeken van Rob Ruggenberg

×