Dark
Light

‘Haal Mohammed uit zijn graf’

Auteur:
1 minuut leestijd
Moskee van de Profeet - cc
Moskee van de Profeet - cc

Jaarlijks trekken miljoenen pelgrims naar Medina, waar zich volgens de overlevering het graf van de profeet Mohammed bevindt. Als het aan een belangrijke Saoedische wetenschapper ligt, wordt dit graf echter geopend en krijgt de profeet hierna een anoniem graf. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Graf van Mohammed - cc
Graf van Mohammed – cc
De Masjid an-Nabawi moskee in Medina, een stad in het westen van Saoedi-Arabië, wordt ook wel de Moskee van de Profeet genoemd, vanwege de aanwezigheid van Mohammeds graf. Veel moslims beschouwen de moskee daarom als een van de belangrijkste plaatsen in de islam.

Veel soennitische moslims veroordelen de massale verering van het graf Mohammed. Volgens de strikte Wahhabitische leer is dit afgoderij. Alleen Allah mag aanbeden worden. Sjiieten daarentegen vereren ook personen als heiligen.

Hoewel er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de Saoedische regering van plan is het graf van de profeet te ruimen, kan het uitgelekte plan van de Saoedische wetenschapper – dat verspreid zou zijn onder toezichthouders van de moskee in Medina – volgens The Independent in het land voor veel onrust zorgen tussen soennieten en sjiieten.

In het plan wordt ook voorgesteld enkele ruimten rondom de tombe te slopen, waar de familie van Mohammed heeft gewoond. Mohammed zou nadat hij uit zijn graf is gehaald een anoniem graf moeten krijgen op de al-Baqi-begraafplaats in Medina.

×