Halloween is terug in Europa!

In heksenkostuums of skelettenpakken met uitgeholde pompoenen elkaar de stuipen op het lijf jagen. Langs de deuren voor een trick-or-treat. Amerika beweert graag dat Halloween een Amerikaans feest is, maar het is veel Europeser dan wordt aangenomen.

Happy Halloween - Ellen Clapsaddle, 1904
Happy Halloween – Ellen Clapsaddle, 1904
Halloween stamt af van het oud-Keltische nieuwjaarsfeest, dat op 1 november viel. De Kelten geloofden dat de geesten van de overledenen die dag terugkeerden naar hun oude huis. Met lantaarns, gemaakt van uitgeholde kalebassen of bieten, wezen ze hen de weg. Ook legden ze eten voor hen klaar. Om kwade geesten op afstand te houden droegen de Kelten angstwekkende maskers.

Ook de tot het christendom bekeerde Keltische stammen bleven het heidense feest vieren. Daarom bedacht paus Gregorius VI in de negende eeuw een oplossing. Hij verplaatste de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen, waarop alle heiligen en gestorvenen worden herdacht, naar 1 en 2 november. De avond voor Allerheiligen werd in Engeland omgedoopt tot All Hallows eve (Allerheiligenavond), ofwel Halloween.

In de zestiende eeuw werd het katholieke Allerheiligen door veel protestantse machthebbers verboden, onder andere in Nederland. Gemigreerde katholieke Ieren brachten Halloween in de negentiende eeuw naar Amerika. Daar groeide het uit tot het feest dat wij nu kennen.

- advertentie -

Nieuw is de trick: een avond per jaar mogen kinderen ongestraft kattenkwaad uithalen. De treat stamt af van de gewoonte dat armen op Allerzielen langs de huizen mochten gaan om te bedelen. Bij gebrek aan kalebassen en bieten vonden de Ieren een alternatief: de pompoen, hét symbool van Halloween.

~ Nationaal Historisch Museum

Oorspronkelijk gepubliceerd in 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: