Dark
Light

Hart patroonheilige Dublin gestolen

Auteur:
1 minuut leestijd

Het hart van de bisschop voor de diefstal
Uit de Christ Church Cathedral in Dublin is het hart gestolen van de Ierse aartsbisschop Laurentius O’Toole (1128-1180).

Het hart van de patroonheilige van Dublin hing in een ijzeren kooi met spijlen. Zondagochtend bleken deze spijlen te zijn doorgezaagd. Het ging de dieven waarschijnlijk alleen om het hart van de patroonheilige want waardevolle gouden kelken en kandelaars in de kerk werden niet meegenomen.

Laurentius O’Toole werdin 1160 benoemd tot aartsbisschop van Dublin. Hij stierf in 1180 toen hij samen met de Engelse koning Hendrik II een reis naar Normandië maakte. In 1225 verklaarde paus Honorius III hem heilig.

Het hart van de aartsbisschop werd sinds de dertiende eeuw als relikwie bewaard in de kathedraal in Dublin. Volgens een woordvoerder van de kathedraal trok het relikwie al eeuwen veel pelgrims en toeristen. Het bevond zich in een houten, hartvormig doosje dat bewaard werd in de ijzeren kooi.

Medewerkers van de kathedraal hebben de dieven opgeroepen het hart terug te brengen. Volgens hen vertegenwoordigt het geen economische waarde.

×