Week van de koloniale geschiedenis

Hek voor Berlijnse Muur

East Side Gallery massaal beklad door toeristen

De autoriteiten in Berlijn hebben besloten om een hek voor het bekendste deel van de Berlijnse Muur te plaatsen, om deze te beschermen voor toeristen. De muur wordt namelijk massaal door de bezoekers beklad.

De zogenaamde East Side Gallery dankt zijn naam aan het feit dat dit deel van de muur in 1989 door een groot aantal kunstenaars werd beschilderd. Zowel kunstenaars als Oost en West-Berlijn deden aan het project mee. Dit East Side Gallery werd zo het bekendste deel van de Berlijnse Muur. De openlucht-galerie trekt jaarlijks naar schatting 3 miljoen mensen.

Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen. Op dit moment wordt het 1,3 kilometer lange deel van de muur schoongemaakt. De kosten zijn fors. Inmiddels is 300 meter schoongemaakt en dat kostte maar liefst 200.000 euro.

Hoe dit deel van de muur in de toekomst beschermd moet worden is nog niet helemaal duidelijk. Het plaatsen van een doorzichtige wand voor de kunstwerken is volgens sommigen een oplossing. Anderen vrezen dat die wand dan echter ook beklad zal worden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: