Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Hek voor Berlijnse Muur

East Side Gallery massaal beklad door toeristen
1 minuut leestijd
East Side Gallery van de Berlijnse Muur - cc
East Side Gallery van de Berlijnse Muur - cc

De autoriteiten in Berlijn hebben besloten om een hek voor het bekendste deel van de Berlijnse Muur te plaatsen, om deze te beschermen voor toeristen. De muur wordt namelijk massaal door de bezoekers beklad.

De zogenaamde East Side Gallery dankt zijn naam aan het feit dat dit deel van de muur in 1989 door een groot aantal kunstenaars werd beschilderd. Zowel kunstenaars als Oost en West-Berlijn deden aan het project mee. Dit East Side Gallery werd zo het bekendste deel van de Berlijnse Muur. De openlucht-galerie trekt jaarlijks naar schatting 3 miljoen mensen.

Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen. Op dit moment wordt het 1,3 kilometer lange deel van de muur schoongemaakt. De kosten zijn fors. Inmiddels is 300 meter schoongemaakt en dat kostte maar liefst 200.000 euro.

Hoe dit deel van de muur in de toekomst beschermd moet worden is nog niet helemaal duidelijk. Het plaatsen van een doorzichtige wand voor de kunstwerken is volgens sommigen een oplossing. Anderen vrezen dat die wand dan echter ook beklad zal worden.

https://www.youtube.com/watch?v=d0_rGwORNQ8

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie