In deze bijzondere animatie is duidelijk te zien hoe de Berlijnse Muur klein begon maar uiteindelijk uitgroeide tot een bijna onneembare vesting.
DDR-leider Erich Honecker geldt als een van de belangrijkste politici uit de periode van de Koude Oorlog. Hij was nauw betrokken bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.
De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.
Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug ingesteld. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Met de luchtbrug doorbraken de Amerikanen, Britten en Fransen de Blokkade van Berlijn die was ingesteld door de Sovjet-Unie om west-Berlijn te isoleren.
Cameragezoem en felle lichten waren niet wat Anita Möller verwachtte aan te treffen toen ze omhoog klom uit de tunnel waardoorheen ze gekropen was om te ontsnappen uit Oost-Berlijn. Een filmploeg van het Amerikaanse televisienetwerk NBC was er op 14 september 1962 bij om vast te leggen hoe de vrouw en andere vluchtelingen onder de Berlijnse Muur door de vrijheid
De Duitse soldaat Conrad Schumann sprong in 1961 over een stuk prikkeldraad van Oost- naar West-Berlijn. Foto's hiervan werden wereldberoemd.
Op 3 oktober 1990, minder dan elf maanden na de val van de Berlijnse Muur, worden de twee Duitslanden herenigd. Op die dag houdt de Duitse Democratische Republiek (DDR) op te bestaan.
Delen van de Berlijnse Muur blijken na de val van de muur in 1989 op een vuilstortplaats in Berlijn terecht te zijn gekomen.
Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen.
De Duitser is de geschiedenisboeken ingegaan als de man die tijdens een rommelige persconferentie de val van de Berlijnse Muur aankondigde.
Voor veel Russen staat de Berlijnse Muur nog recht overeind. In ieder geval psychisch en emotioneel.
Tijdens de komende Openbaarheidsdag komen er historische bronnen uit de jaren 1989, 1964 en 1939 vrij.
Tegelijk met de val van de Muur veranderde er in Nederland, achteraf bezien, van alles.
De 'Lipsi Schritt', een melodie met bijbehorende danspassen, werd in 1959 speciaal in opdracht van het DDR-regime gecomponeerd om tegenwicht te bieden tegen de ‘decadente’ westerse rock-’n-roll.
De Duitse politieke partij Die Linke, voortgekomen uit de communistische SED uit de DDR, heeft excuus aangeboden voor het onrecht dat burgers in de DDR-tijd is aangedaan.
Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. Maar liefst achtentwintig jaar scheidde de Muur het kapitalistische westen van het communistische oosten.
Deze maand verschijnt bij uitgeverij Vantilt het boek Na de val. Nederland na 1989. Hanco Jürgens, als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, geeft hierin antwoord op de vraag hoe Nederland na de val van de Berlijnse Muur in 1989 veranderde. Op Historiek publiceren we een deel van de inleiding van zijn boek:
De foto hiernaast was vergeeld en al beschadigd toen ik haar inscande. Het geeft niet dat het geen goede foto is, want het moment zelf staat me scherp voor de geest. Het was januari 1989, een kwart eeuw geleden. Een groep jonge mensen, vrijwel alleen en eigenlijk wat doelloos, in Berlijn, bij de Muur. En het is koud.
Het gebrek aan vertrouwen in het regime bleek vooral uit de enorm hoge emigratiecijfers. Tot 1961 konden Oost-Duitsers via enclave West-Berlijn naar het Westen ‘ontsnappen’.
Ondanks protesten is woensdag toch de sloop van een bijzonder stuk van de Berlijnse Muur hervat. Een aantal weken geleden werd al een begin gemaakt met de sloop, maar na hevige protesten werd het werk toen stilgelegd. Een projectontwikkelaar wil in totaal zo’n twintig meter van de East Side Gallery slopen. Hij wil op deze plek van de muur luxe
Een projectontwikkelaar wilde maandag ongeveer twintig meter van de zogenaamde East Side Gallery, een restant van de Berlijnse Muur, slopen. Vanwege aanhoudende protesten heeft hij de sloopwerkzaamheden voorlopig echter opgeschort. Vrijdag werd een begin gemaakt met de sloop. Nadat anderhalve meter van de muur was weggehaald