//

Berlijnse Muur (1961-1989)

De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling.

Geschiedenis en de Val van de Muur
//

De Berlijnse luchtbrug (1948-1949)

Op 26 juni 1948 wordt de Berlijnse Luchtbrug ingesteld. Tot en met 12 mei 1949 wordt West-Berlijn via de lucht bevoorraad. Met de luchtbrug doorbraken de Amerikanen, Britten en Fransen de Blokkade van Berlijn die was ingesteld door de Sovjet-Unie om west-Berlijn te isoleren.

277.500 vluchten doorbraken de Blokkade van Berlijn
///

De “realityshow” die Kennedy niet uitgezonden wilde hebben

Cameragezoem en felle lichten waren niet wat Anita Möller verwachtte aan te treffen toen ze omhoog klom uit de tunnel waardoorheen ze gekropen was om te ontsnappen uit Oost-Berlijn. Een filmploeg van het Amerikaanse televisienetwerk NBC was er op 14 september 1962 bij om vast te leggen hoe de vrouw en andere vluchtelingen onder de Berlijnse Muur door de vrijheid

“De tunnels” – Greg Mitchell
/

Hek voor Berlijnse Muur

Veel toeristen laten hun naam op de muur achter. Het stadsbestuur wil dat daar een eind aan komt en heeft daarom besloten een hek voor de East Side Gallery te plaatsen.

East Side Gallery massaal beklad door toeristen
//

Na de val – Nederland na 1989

Deze maand verschijnt bij uitgeverij Vantilt het boek Na de val. Nederland na 1989. Hanco Jürgens, als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, geeft hierin antwoord op de vraag hoe Nederland na de val van de Berlijnse Muur in 1989 veranderde. Op Historiek publiceren we een deel van de inleiding van zijn boek:

/

Het Berlijngevoel

De foto hiernaast was vergeeld en al beschadigd toen ik haar inscande. Het geeft niet dat het geen goede foto is, want het moment zelf staat me scherp voor de geest. Het was januari 1989, een kwart eeuw geleden. Een groep jonge mensen, vrijwel alleen en eigenlijk wat doelloos, in Berlijn, bij de Muur. En het is koud.

Sloop deel Berlijnse Muur toch hervat

Ondanks protesten is woensdag toch de sloop van een bijzonder stuk van de Berlijnse Muur hervat. Een aantal weken geleden werd al een begin gemaakt met de sloop, maar na hevige protesten werd het werk toen stilgelegd. Een projectontwikkelaar wil in totaal zo’n twintig meter van de East Side Gallery slopen. Hij wil op deze plek van de muur luxe

Restant Berlijnse Muur voorlopig toch niet gesloopt

Een projectontwikkelaar wilde maandag ongeveer twintig meter van de zogenaamde East Side Gallery, een restant van de Berlijnse Muur, slopen. Vanwege aanhoudende protesten heeft hij de sloopwerkzaamheden voorlopig echter opgeschort. Vrijdag werd een begin gemaakt met de sloop. Nadat anderhalve meter van de muur was weggehaald