Week van de koloniale geschiedenis

Herdenkingsmunt: 100 Jaar Muntgebouw

Herdenkingsmunt 100 jaar Muntgebouw
Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Muntgebouw in Utrecht is er een speciale herdenkingsmunt gemaakt. Bijzonder aan de munt is dat op het ‘100 Jaar Muntgebouw Vijfje’ een speciale barcode is te vinden.

Deze barcode kan ingescand worden door mensen met een smartphone of iPhone. Ze worden vervolgens doorgestuurd naar een mobiele website en daar zal volgens de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) “nooit eerder vertoonde informatie” te zien zijn. Het is voor het eerst dat er een zogenaamde Quick Response(QR)-code op een munt wordt geplaatst.

- advertentie -

In het ontwerp van de munt komen zowel de beeltenis van de koningin als het Muntgebouw naar voren. Het eerste exemplaar van de nieuwe munt wordt woensdag om drie uur geslagen door koningin Beatrix. De munt is een wettig betaalmiddel in Nederland.

Muntgebouw

Het Utrechts Muntgebouw werd ontworpen door rijksbouwmeester Cornelis Peters (1847-1932) en was in 1911 gereed. In het pand bevindt zich de Koninklijke Nederlandse Munt, de enige instantie in Nederland die muntgeld mag slaan. Sinds 2007 is in het pand aan de Leidseweg ook het Geldmuseum gehuisvest. In dit museum is momenteel de tentoonstelling Eeuwig geld, 100 jaar Muntgebouw, 1000 jaar muntslag te zien.

Promotievideo: van stempel tot herdenkingsmunt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: