Dark
Light

Hermitage in Amsterdam gaat verder als H’ART Museum

1 minuut leestijd
Nieuwe naam voor Hermitage Amsterdam: H'ART Museum
Laurent Le Bon (president Centre Pompidou), Annabelle Birnie (directeur H'ART Museum), Stephanie Stebich (directeur Smithsonian American Art Museum), Paul Mosterd (adjunct-directeur H'ART Museum) - Foto; Eva Bloem / H'ART Museum

De Hermitage in Amsterdam verbrak een jaar geleden, vanwege de Russische inval in Oekraïne, de banden met de Hermitage in Amsterdam. Hierna was de vraag hoe het museum verder zou gaan. Vandaag is bekendgemaakt dat het museum een nieuwe naam krijgt: H’ART Museum. Het vernieuwde museum gaat verder nauw samenwerken met vooraanstaande instellingen als het British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

De koerswijziging is maandagochtend wereldkundig gemaakt tijdens een persbijeenkomst in het museum aan de Amstel, die ook bijgewoond werd door de directies van de buitenlandse musea. De naamswijziging gaat op 1 september aanstaande in.

Doel van het vernieuwde museum is om samen met de internationale partners grote tentoonstellingen naar Amsterdam te brengen. De drie genoemde instellingen worden beschouwd als founding partners. Het museum over deze partners:

“Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.”

De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum is een Kandinsky-tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024. En van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power. In 2025 wordt verder 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in samenwerking met The Leiden Collection, een van ’s werelds belangrijkste particuliere collecties zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts.

Eind 2023 maakt het museum de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Directeur Birnie over de veranderingen:

“Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule. We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.”

Boek: Hermitage Amsterdam. Biografie van een gebouw

×