Dark
Light

Historisch concert 1943 opnieuw opgevoerd in kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd
Heinz Neuberg met het kamporkest in Westerbork
Heinz Neuberg met het kamporkest in Westerbork

Op zaterdag 11 april speelt het Drents Symfonie Orkest een historisch concert uit 1943 op het terrein van kamp Westerbork. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het programma van een ‘Konzert- und Operettenabend’ dat plaatsvond op 11 augustus 1943 te zien.

Dit concert werd op een van de ‘bonte avonden’ destijds uitgevoerd door ‘Des Symphonieorchesters – Lager Westerbork’ onder leiding van dirigent Heinz Neuberg. Het Drents Symfonie Orkest kwam door dit historisch document op het idee om dit programma opnieuw uit te voeren op de plek waar het in 1943 te horen was; de revue van kamp Westerbork.

Kamporkest

Heinz Neuberg kwam op 1 mei 1938 aan in Nederland als Duitse vluchteling. Vanaf november 1940 verbleef hij in kamp Westerbork en had hij de leiding over het kamporkest. In het kamporkest speelden vele bekende musici mee die voor de oorlog verbonden waren aan bekende Nederlandse symfonieorkesten als het Concertgebouworkest.

Kampcommandant Albert Konrad Gemmeker bood veel faciliteiten voor de ‘bonte avonden’ met cabaret, koor, een orkest, ballet en zang. De avonden in de revue dienden voor zijn eigen verstrooiing, maar vooral als bliksemafleider voor de spanning en de onrust, met name na een transport.

Het laatste concert vond plaats in juli 1944. In september van dat jaar wordt Heinz Neuberg gedeporteerd naar Theresienstadt en vervolgens doorgevoerd naar Auschwitz. Neuberg overleefde de oorlog en overleed in 1983 in Israël.

Nadat een lid van het Drents Symfonie Orkest het programma van het concert in 1943 ontdekte in de museumvitrine, verzamelde het muziekgezelschap alle partituren in samenwerking met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Concert van Hoop wordt, net als in 1943, opgevoerd op het terrein van kamp Westerbork. Het Meppeler Kamerkoor Cigale neemt de zang van Joodse volksliederen voor haar rekening, destijds uitgevoerd door Michel Gobets (1905 – 1945).

Het concert begint zaterdag 11 april om 20.00 uur op het terrein van kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum is vanaf 18.00 tot 19.30 geopend voor de kaartverkoop. Vanuit daar zal tussen 18.30 en 19.30 een pendelbus rijden naar het kampterrein.

×