Dark
Light

Holster met brief van Britse parachutist Tweede Wereldoorlog gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de brief - Airborne Museum 'Hartenstein'

Onder de rieten kap van Buitenplaats Remmerstein bij Achterberg (gemeente Rhenen) is brief gevonden van een Britse parachutist die in de Tweede Wereldoorlog een crash overleefde en vervolgens ontsnapte aan de Duitsers. Dat meldt Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Het huidige landhuis Remmerstein - cc
Het huidige landhuis Remmerstein – cc
Op 18 september vertrok Frank McNaught, Brits parachutist van het 11e bataljon van het Parachute Regiment, naar Nederland. Hij zou gedropt worden tijdens operatie Market Garden. Zijn vrouw bleef in Groot-Brittannië achter. McNaught’s vliegtuig werd onderweg beschoten en stortte in de buurt van Achterberg neer. McNaught overleefde de crash en wist onder te duiken op de Buitenplaats Remmerstein bij Rhenen. Hier verbleef hij, samen met Amerikaanse piloten, op zolder en schreef hij een brief aan zijn vrouw over zijn ervaringen van de laatste dagen. De brief eindigde abrupt en werd op de zolder verstopt achter het dakbeschot in een Amerikaans holster. In de brief schrijft hij:

‘I have missed you a lot my darling. I love you more than anyone else in this world, all this time here I have been tortured.’

Op de Buitenplaats Remmerstein woonden op dat moment tijdelijk geestelijk gehandicapte kinderen. Het pand werd gevorderd door Duitse troepen en de patiënten werden in een colonne het huis uitgeleid. Samen met de piloten wist Frank McNaught tijdens de chaos van de evacuatie te ontkomen via de achterzijde van het gebouw. Met hulp van het verzet slaagde McNaught erin vervolgens bevrijd zuidelijk Nederland te bereiken.

Bruikleen

Vorig jaar werd het rieten dak van de Buitenplaats Remmerstein vervangen en de rietdekkers vonden daar het holster met de brief. Historicus Toon Blokland van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken deed onderzoek naar de brief en het holster van McNaught. Het holster met de brief is in langdurige bruikleen gegeven aan Airborne Museum ‘Hartenstein’ en is tot en met 30 november 2017 te zien in de aanwinstvitrine van het museum.

Boek: Arnhem – Market Garden 1944

Eerste pagina van de brief

×