Zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten maakten zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Nijmegen op grote schaal schuldig aan.
Waar oorlog wordt gevoerd, wordt propaganda bedreven. Zo ook in het geval van Operatie Market Garden. Het thuisfront wordt onder meer via krant, radio en bioscoopjournaals op de hoogte gehouden van de gevechten in Nederland. Vanuit de gevechtslinies fotograferen de legerfotografen erop los. Maar wat leggen zij wel, of juist niet, vast in deze propagandastrijd?
De geallieerde militaire Operatie Market Garden, uitgevoerd in september 1944, geldt als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was het doel van Market Garden? Hoe verliep Market Garden precies? Wat waren de zwakke plekken van het aanvalsplan? En welke gevolgen had deze militaire operatie voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog?
De burgemeesters van Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum hebben donderdag een nieuwe herdenkingsmunt onthuld: het Market Garden Vijfje. De munt wordt gemaakt ter gelegenheid van de herdenking 75 jaar Market Garden.
Op 18 september vertrok Frank McNaught, Brits parachutist van het 11e bataljon van het Parachute Regiment, naar Nederland. Hij zou gedropt worden tijdens operatie Market Garden.
Het gaat om dagboeken die onder meer verhalen over de bevrijding van het Rijk van Nijmegen en Nijmegen als frontstad.
Th.A. Boeree (1879-1968), die de naar hem genoemde collectie heeft aangelegd, was militair en amateurhistoricus. Hij heeft zich als eerste ingespannen om de gevechten bij Arnhem en Oosterbeek in september 1944, die het gevolg waren van de geallieerde operatie Market Garden, te documenteren.
Op 17 september 1944 begon de Slag om Arnhem. Maar de brug was 'te ver' en de stad werd niet bevrijd. Een week later was de complete bevolking met onbekende bestemming onderweg. Als evacué.
De algemene kennis van de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland blijkt meestal nogal beperkt. In september 1944 rukten geallieerde troepen door Limburg en Noord-Brabant op naar Arnhem, om daar ‘de brug’ te veroveren. Dat mislukte, maar Zuid-Nederland was bevrijd. De rest van het land moest wachten totdat in april 1945 de Canadezen kwamen. Die veroverden Oost- en Noord-Nederland. Op 5 mei 1945
De tv-, radio en p.r. campagne voor de viering deze week van 70 jaar Market Garden operatie bevatte een grove historische fout. De spotjes zijn aangepast. Maar wie googlet vindt vele websites met de ongecorrigeerde fout.
In Nijmegen wordt zondag de Waaloversteek van 1944 nagespeeld. De actie maakte onderdeel uit van de grootschalige herdenkingen rond Operatie Market Garden.
Archeologen hebben bij Nijmegen een seinpost uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om een Duitse positie, die in september 1944 door de Amerikanen werd gebruikt, nadat die erin geslaagd waren de Waal over te steken.
"Indien de Geallieerden waren doorgestoten naar de Zuiderzee, zou het westen van ons land zijn afgesloten. In dat westen zat een enorme Duitse macht; daar zaten niet alleen de Duitse autoriteiten, maar ook de [Waffen-]SS-commando’s, beschermd tegen sabotage van onze zijde, voor de vernieling van onze bruggen en sluizen… "
Op 17 september 1944 begon Market Garden, een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zouden in Duitsland snel de Rijn oversteken en nog vóór de kerst de nazi’s verslaan. Het liep anders.
Tijdens Market Garden was de Utrechtseweg in september 1944 negen dagen achtereen het strijdtoneel van felle gevechten tussen de Britten en Duitsers. Aanvankelijk leken de Britten en Polen de slag te winnen - ze werden op 17 september verwelkomd met oranje vlaggetjes -, maar de Duitsers sloegen fel terug.
De Brabantse politie wil niet dat er Duitse uniformen worden gedragen tijdens de grootschalige herdenking van Market Garden in september. De politie vreest namelijk dat er rechtsextremisten op de herdenking af zullen komen.