Hongarije koopt helft van Romeinse ‘Sevsoschat’

Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 - Foto: CC
Romeinse ‘Sevsoschat’ in 1990 – Foto: CC
Hongarije heeft de helft van de Romeinse Sevsoschat gekocht. Dat melden buitenlandse media.


De Sevsoschat dook in 1980 op. Twee antiekhandelaren boden de schat, bestaande uit veertien zilveren schalen en bekkers, toen te koop aan in Londen. Volgens de handelaren zou de schat gevonden zijn in de omgeving van de historische Libanese steden Sidon en Tyros. De schat werd gekocht door een consortium onder leiding van Spencer Compton.

Tien jaar later werd het Romeinse zilverwerk opnieuw te koop aangeboden. Deze veiling bij Sotheby’s ging uiteindelijk echter niet door omdat er twijfels waren over de echtheid van de documentatie en de regeringen van Joegoslavië, Hongarije en Libanon het eigendom opeisten.

De schat is vernoemd naar de Romein Sevso, wiens naam in een van de zilveren schotels is gegraveerd, en dateert uit de vierde of vijfde eeuw na Christus.

- advertentie -

De Hongaarse staat heeft zeven van de veertien zilveren voorwerpen gekocht. Het land heeft er vijftien miljoen euro voor betaald, veel minder dan het historische zilverwerk volgens deskundigen waard is.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: