/

Hongarije koopt helft van Romeinse ‘Sevsoschat’

Romeinse 'Sevsoschat' in 1990
Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 (wiki)

Hongarije heeft de helft van de Romeinse Sevsoschat gekocht. Dat melden buitenlandse media.

De Sevsoschat dook in 1980 op. Twee antiekhandelaren boden de schat, bestaande uit veertien zilveren schalen en bekkers, toen te koop aan in Londen. Volgens de handelaren zou de schat gevonden zijn in de omgeving van de historische Libanese steden Sidon en Tyros. De schat werd gekocht door een consortium onder leiding van Spencer Compton.

Tien jaar later werd het Romeinse zilverwerk opnieuw te koop aangeboden. Deze veiling bij Sotheby’s ging uiteindelijk echter niet door omdat er twijfels waren over de echtheid van de documentatie en de regeringen van Joegoslavië, Hongarije en Libanon het eigendom opeisten. De schat is vernoemd naar de Romein Sevso, wiens naam in een van de zilveren schotels is gegraveerd, en dateert uit de vierde of vijfde eeuw na Christus.

De Hongaarse staat heeft zeven van de veertien zilveren voorwerpen gekocht. Het land heeft er vijftien miljoen euro voor betaald, veel minder dan het historische zilverwerk volgens deskundigen waard is.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bekijk meer over:

Nieuws, Romeinse Rijk

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: