Dark
Light

Hongarije koopt helft van Romeinse ‘Sevsoschat’

Auteur:
1 minuut leestijd
Romeinse 'Sevsoschat' in 1990
Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 (wiki)

Hongarije heeft de helft van de Romeinse Sevsoschat gekocht. Dat melden buitenlandse media.

De Sevsoschat dook in 1980 op. Twee antiekhandelaren boden de schat, bestaande uit veertien zilveren schalen en bekkers, toen te koop aan in Londen. Volgens de handelaren zou de schat gevonden zijn in de omgeving van de historische Libanese steden Sidon en Tyros. De schat werd gekocht door een consortium onder leiding van Spencer Compton.

Tien jaar later werd het Romeinse zilverwerk opnieuw te koop aangeboden. Deze veiling bij Sotheby’s ging uiteindelijk echter niet door omdat er twijfels waren over de echtheid van de documentatie en de regeringen van Joegoslavië, Hongarije en Libanon het eigendom opeisten. De schat is vernoemd naar de Romein Sevso, wiens naam in een van de zilveren schotels is gegraveerd, en dateert uit de vierde of vijfde eeuw na Christus.

De Hongaarse staat heeft zeven van de veertien zilveren voorwerpen gekocht. Het land heeft er vijftien miljoen euro voor betaald, veel minder dan het historische zilverwerk volgens deskundigen waard is.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×