Dark
Light

De hymne van de NAVO

Geschreven door André Reichling
1 minuut leestijd
Vlag van de NAVO
Vlag van de NAVO

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) heeft sinds 2018 een officiële eigen hymne. Dit instrumentale muziekstuk werd in 1989 gecomponeerd door luitenant-kolonel André Reichling, de dirigent van de Luxemburgse Militaire Muziekkapel, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het bondgenootschap.

Bladmuziek van de NAVO-hymne
Bladmuziek van de NAVO-hymne
In de jaren hierna werd “The NATO Hymn” tijdens officiële gelegenheden geregeld opgevoerd maar het zou dus nog tot 2018 duren voor het muziekstuk officieel werd aangenomen.

André Reichling was niet de eerste die meende dat de NAVO een eigen hymne moest krijgen. Rond 1958, ongeveer tien jaar na oprichting van de organisatie, gingen er al stemmen op om een eigen ‘volkslied’ te laten componeren en in 1960 stelde de Britse officier Edward Chilton voor om een muziekstuk te laten componeren waarin onderdelen van de volksliederen van de verschillende lidstaten waren opgenomen.

“The NATO Hymn” duurt ruim anderhalve minuut, heeft geen tekst en is geschreven voor de instrumenten piccolo, fluit, hobo, drie klarinetten, drie saxofoons, twee kornetten, twee trompetten, hoorn, baritonhoorn, drie trombones, tuba en snaredrum.

Bronnen

-https://web.archive.org/web/20200619060117/https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_150419.htm
×