Dark
Light

Volkslied van Tsjechië – Kde domov můj

‘Waar mijn huis is’
2 minuten leestijd
Vlag van Tsjechië
Vlag van Tsjechië (CC0 - Pixabay - adam_gorka)

Het volkslied van Tsjechië is afkomstig uit een negentiende-eeuws theaterstuk van de Tsjechische auteur Josef Kajetán Tyl. De muziek is gecomponeerd door František Škroup. De titel van het lied, Kde domov můj, betekent zoveel als ‘Waar mijn huis is’ of ‘Waar is mijn thuis?’.

Oorspronkelijke versie van het lied door Škroup
Oorspronkelijke versie van het lied door Škroup
Het theaterstuk waarin het lied is opgenomen heeft als titel Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka (Fidlovačka, oftewel geen boosheid en geen ruzie) en werd in december 1834 voor het eerst opgevoerd in Praag. Ook het huidige volkslied van Tsjechië was toen dus voor het eerst te horen. In het theaterstuk heeft het lied twee coupletten. Tegenwoordig wordt echter alleen het eerste couplet nog gebruikt. Volgens sommige verhalen was Tyl aanvankelijk van plan het lied te schrappen. Al snel na eerste opvoering van het theaterstuk werd het muziekstuk echter zeer populair onder Tsjechen.

De bekende Tsjechische componist en muziekpedagoog Antonín Dvořák verwerkte de melodie van Kde domov můj als ouverture in een van zijn composities voor toneel (Op. 62, B. 125). Deze ouverture wordt vaak afzonderlijk gespeeld.

In 1920 werd Kde domov můj het officiële volkslied van Tsjecho-Slowakije. Bij officiële gelegenheden speelde men deze tijd echter niet alleen het eerste couplet van dit oude lied. Het werd gevolgd door het eerste deel van een bij Slowaken populair lied: Nad Tatrou sa blýska. Na de onafhankelijkheid van Slowakije behield Tsjechië het Kde domov můj als volkslied.

Tekst van het volkslied van Tsjechië

TsjechischNederlandse vertaling
Kde domov můj,
kde domov můj?
Voda hučí po lučinách,
Bory šumí po skalinách,
V sadě skví se jara květ,
Zemský ráj to na pohled!
A to je ta krásná země,
Země česká, domov můj,
Země česká, domov můj!
Waar (is) mijn thuis,
Waar (is) mijn thuis?
Water bruist door de weiden,
Dennenbossen ruisen over de rotsen,
In de tuin glanst de lentebloesem,
Aanblik van het aardse paradijs!
En dat is dat mooie land,
Tsjechische land, mijn thuis,
Tsjechische land, mijn thuis!

Ook interessant: De geboorte van Tsjecho-Slowakije
Meer volksliederen

Uitvoering van het Tsjechische volkslied

×