KlussenKlussen

Import-Indiërs

Hindoestanen uit India voor werk naar Suriname

Hindoestanen in traditionele feestkleding, ca. 1923 – Fotostudio ‘Augusta Curiel’ (Fotograaf). A.C.P. (Augusta Cornelia Paulina) Curiel (Fotograaf) – Bron: Tropenmuseum en Wiki Commons)
Met de afschaffing van de slavernij in 1863 dreigde er een personeelstekort op de koffie- en suikerplantages in de Nederlandse kolonie Suriname.

- ad -

Paramaribo
Plantagehouders in de Britse koloniën hadden goede ervaringen met arbeiders uit India, dat toen bij Groot-Brittannië hoorde. Deze Hindostanen of Hindoestanen waren ijverig en gehoorzaam en pasten zich gemakkelijk aan.

Met behulp van de Engelsen werden tussen 1873 en 1916 ruim 34.000 gezonde en niet al te opstandige werkloze Indiërs naar Suriname verscheept. De Indiërs kregen een contract voor vijf jaar en werden daarna gratis weer naar hun thuisland vervoerd. Maar tweederde koos ervoor in Suriname te blijven. Zij kregen een lapje grond en honderd gulden. Door hard te werken en diploma’s te halen wisten de Hindoestanen uiteindelijk door te dringen tot alle lagen van de Surinaamse samenleving.

Nederland

Rond Surinames onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Hindoestanen naar Nederland. Zij hadden weinig vertrouwen in de Creoolse regering in Suriname en dachten dat hun kinderen in Nederland een betere toekomst zouden hebben zolang ze hun diploma’s maar haalden.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Nu leven hier zo’n 160.000 Hindoestanen. Zij lijken succesvol. De werkloosheidscijfers zijn lager dan onder andere migrantengroepen en zij zorgen voor weinig overlast. Toch zijn er intern wel problemen. De prestatiedruk en sociale controle worden veel Hindoestaanse pubers te veel. Het zelfmoordpercentage onder hen is daardoor bijvoorbeeld schrikbarend hoog.

~ Nationaal Historisch Museum


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een geschiedenis van tatoeages en tatoeëren

  Een geschiedenis van tatoeages en tatoeëren

  Het fenomeen tatoeage is duizenden jaren oud. Al in de Prehistorie liepen er mensen rond met tatoeages. Meestal werden ze gebruikt als versiering, maar de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd dat tattoos ook een nummertje van mensen kunnen maken en kwaadaardig …Lees bericht »
 • Middeleeuwse horror

  Middeleeuwse horror

  In 1389 maakte Karel VI, koning van Frankrijk, een rondtour door zijn rijk. Negen jaar eerder had hij op elfjarige leeftijd de troon bestegen, maar nog maar kort tevoren was hij persoonlijk het bewind gaan voeren In de tussentijd hadden …Lees bericht »
 • The S(c)illy War tussen Nederland en Engeland (1651-1986)

  The S(c)illy War tussen Nederland en Engeland (1651-1986)

  Op 17 april 1986 tekende de Nederlandse ambassadeur in Londen, Jan Louis Reinier Huydecoper (1922-2005) een papieren verdrag met het bestuur van de Scilly-eilanden, waarmee een einde kwam aan een 335 jaar oude papieren oorlog tussen Engeland en Nederland. Hoe …Lees bericht »
 • Familie leefde ruim 40 jaar afgezonderd van beschaving in Siberië

  Familie leefde ruim 40 jaar afgezonderd van beschaving in Siberië

  Een Russische familie leefde ruim veertig jaar afgezonderd van de beschaving in de ruige taiga van Siberië. Het gezin werd pas in 1978 ontdekt door een groep Sovjet-geologen. De Tweede Wereldoorlog en andere gebeurtenissen van belang waren aan de vader …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!