Dark
Light

Japan graaft naar slachtoffers experimenten WOII

Auteur:
1 minuut leestijd

In Japan is maandag gestart met het opgraven van mogelijke slachtoffers van medische experimenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze mensen werden gebruikt voor het produceren van biologische wapens. Dat melden verschillende media.

Het onderzoek vindt plaats onder een voormalige medische school van het leger in Tokyo. Een 88-jarige ooggetuige, een ex-verpleegster zegt dat op die plek vlak voor de capitulatie van Japan verschillende slachtoffers van de experimenten werden begraven. Volgens ooggetuigen en historici werden van 1932 tot 1945 verschillende medische experimenten uitgevoerd op Chinese gevangenen door een zogenaamde schaduweenheid van het leger, Unit 731. De Japanse overheid heeft dit altijd ontkend.

Unit 731

Unit 731 werd in 1932 zijn opgericht door het Japanse leger. De eenheid had als taak krijgsgevangenen te gebruiken bij de ontwikkeling van biologische wapens. De experimenten vonden plaats in Mantsjoerije, een deel van China dat destijds in handen was van Japan. De Japanners dachten dat de wapens nodig zouden zijn tegen de Sovjet-Unie. De gevangenen zouden tijdens de experimenten besmet zijn met ziektes als de tyfus en cholera. Ook zouden sommigen zijn opengesneden en doodgevroren.

Tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog (1937-1945) werden de biologische wapens voor het eerst uitgeprobeerd. Waterbronnen werden vergiftigd en er werd geprobeerd om epidemieën te veroorzaken. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bleken de Japanners weinig aan hun wapens te hebben; aanslagen werden verijdeld of de wapens bleken niet efficiënt. Toen de Sovjet-Unie in 1945 Mantsjoerije kwam bevrijden, werden alle wetenschappelijke gebouwen vernietigd en de gevangenen vermoord om bewijsmateriaal te vernietigen.

Volgens historici hebben de experimenten zo’n 250.000 slachtoffers geëist, vooral Chinezen. Een Japanse rechter erkende het bestaan van de geheime eenheid in 2002, maar besliste dat Japan geen genoegdoening schuldig was aan de slachtoffers. Daarna gaf ook de Japanse overheid het bestaan van de eenheid toe, maar bleef zwijgen over de activiteiten ervan. Na de getuigenis van de verpleegster (88), vijf jaar geleden, beloofde de Japanse overheid de grond te onderzoeken. Dat het onderzoek nu plaatsvindt heeft er mee te maken dat de Democraten sinds 2009 weer aan de macht zijn in Japan.

×