Dark
Light

Jarige Guust Flater geëerd met Google Doodle

1 minuut leestijd

Jarige Guust Flater geëerd met Google Doodle
Jarige Guust Flater geëerd met Google Doodle
Het is vrijdag exact 57 jaar geleden dat stripfiguur Guust Flater (Gaston Lagaffe) het levenslicht zag. Ter gelegenheid van dat feit siert een afbeelding van het stripfiguurtje de hele dag de startpagina van Google.


Guust Flater is een creatie van de Belgische striptekenaar André Franquin. Het was de tekenaar opgevallen dat bekende stripfiguren als Lucky Luke (cowboy), Robbedoes (hotelhulp) en Kuifje (journalist) allemaal een beroep hadden. Franquin besloot het eens anders te doen en creëerde Guust Flater, een wat sloom figuur zonder beroep. De eerste aflevering van de strip verscheen op 28 februari 1957 in weekblad Robbedoes.

De strip speelt zich af op de redactie van Robbedoes. Guust krijgt daar uiteindelijk toch een baan. Hij gaat er aan de slag als postsorteerder maar neemt zijn werk niet al te serieus. Een groot deel van de dag slaapt hij, en als hij wakker is verbaasd hij de striplezers met allerlei bijzondere experimenten die niet zelden uitmonden in een complete chaos.

Van Guust Flater zijn twee grote reeksen verschenen. De eerste, ook wel de klassieke reeks genoemd, bevat zestien albums. Later kwam er nog een reeks uit van negentien albums. De strips werden in verschillende talen vertaald, waaronder in het Deens, Fins, Noors, Turks en Engels.

×