JHM toont foto’s Marianne Breslauer

Marianne Breslauer, Ruth von Morgen, Berlijn 1934 © Marianne Breslauer/Fotostiftung Schweiz
In het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam zijn de komende maanden foto’s van de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001) te zien. Het is voor het eerst dat er in Nederland een overzichtstentoonstelling van Breslauer te zien is.

In de tentoonstelling, getiteld Onbewaakte momenten zijn ongeveer honderd foto’s van de Joodse fotografe te zien, veelal vintagedrukken, maar ook enkele nieuwe afdrukken van negatieven uit haar archief.

Marianne Breslauer wordt gezien als een van de belangrijkste avant-gardistische Duitse fotografen van het interbellum. Haat fotografie kenmerkt zich door een opmerkelijke combinatie van het modernistische ‘Neue Sehen’ en een geheel eigen poëtische stijl. Ze werkte onder meer samen met belangrijke fotografen van het modernisme als Paul Citroen, Erwin Blumenfeld en Man Ray. Het JHM:

- advertentie -

Haar camera wasvooral gericht op gewone mensen en de details aan de rand van het moderne stadsleven waarachter zij een verstilde werkelijkheid ontdekte die zich alleen in onbewaakte momenten laat betrappen. Ook het portret was een geliefd genre van Breslauer. Moderne, vrijgevochten vrouwen verschenen regelmatig voor haar lens. Haar foto’s van dit type ‘nieuwe vrouw’ droegen sterk bij aan de beeldvorming van de zelfbewuste vrouw uit de jaren ‘20.

Breslauer werd in de jaren dertig steeds bekender als fotograaf. Behalve als straat- en portretfotografe werkte ze als fotojournaliste voor de opkomende geïllustreerde pers. Toen de nazi’s de macht overnamen kreeg Breslauer als Joodse fotografe te maken met een publicatieverbod. Ze vluchtte met haar man, de kunsthandelaar Walter Feilchenfeldt, naar Amsterdam. Na de dood van haar man in 1953 zette zij zijn kunsthandel in Zürich voort. Ook als kunsthandelaar was ze succesvol.

De tentoonstelling in het JHM loopt tot en met 13 november 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: