Jihad – De heilige strijd van moslims

Betekenis van het begrip

Jihad is een bekend begrip uit de islam en betekent letterlijk ‘strijd’. Het woord wordt vaak gebruik als de benaming voor de gewapende strijd voor de bescherming en verspreiding van het geloof. Binnen de islam wordt onderscheid gemaakt tussen een innerlijke en uiterlijke jihad.

Innerlijke jihad

Bij de innerlijk jihad, ook wel grote jihad genoemd, draait het om de persoonlijke strijd van gelovigen om als een goed moslim te leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de strijd tegen verleidingen. Dit komt onder meer naar voren tijdens de jaarlijkse ramadan. De innerlijke jihad kan ook draaien om bijvoorbeeld het volgen van een studie of het verlenen van zorg aan ouders.

Uiterlijke jihad

Jihadstrijders tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog (Publiek Domein - wiki)
Jihadstrijders tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog (Publiek Domein – wiki)
De uiterlijke jihad is de benaming voor de gewapende strijd tegen personen of structuren die de islam bedreigen. Hierbij wordt vaak strijd gevoerd tegen afgodendienaren, ongelovigen en vermeende afvalligen. Deze strijd is niet alleen defensief maar ook offensief van aard. Veel jihadisten menen te strijden namens de wereldwijde moslimgemeenschap. Sommige fundamentalistische moslims beschouwen de jihad als de zesde zuil van de islam en daarmee als een religieus gebod. In overlevering van de profeet Mohammed wordt echter slechts gesproken over vijf pijlers van de islam, te weten:

  1. geloofsbelijdenis,
  2. gebed,
  3. het geven van aalmoezen,
  4. vasten tijdens de ramadan,
  5. één keer tijdens je leven op bedevaart gaan.

Er wordt ook wel eens gesproken van een zogenaamde ‘jihad met tong en hand’. Daarbij gaat het om het propageren van de islam in woord en geschrift.

- advertentie -

Ook interessant: De ramadan – geschiedenis van de vastenmaand
…en: Soennieten en soennisme – Grootste hoofdstroom van de islam
…en: Kruistochten (1095-1271) – Samenvatting, oorzaken, tijdlijn & gevolgen
Overzicht van boeken over de islam

Bronnen

-https://www.aivd.nl/onderwerpen/terrorisme/jihadistische-ideologie
-https://www.ensie.nl/betekenis/jihad
-https://www.canvas.be/wereldbeeld/wat-betekent-jihad-nu-precies
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Jihad

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: