Dark
Light

Junípero Serra (1713-1784) – De Apostel van Californië

Een omstreden heilige
Auteur:
2 minuten leestijd
Detail van een standbeeld van Junípero Serra in Francisco
Detail van een standbeeld van Junípero Serra in Francisco (Publiek Domein - wiki)

De Spaanse franciscaner missionaris Junípero Serra verwierf de bijnaam ‘Apostel van Californië’. Dit vanwege het missionariswerk dat hij in de achttiende eeuw in de huidige Amerikaanse staat verrichtte. Hij stichtte hier ook de eerste katholieke missieposten. Serra werd in 1988 zalig verklaard. In 2015 volgde de heiligverklaring door paus Franciscus.

Beeld van Junípero Serra in de National Statuary Hall van het Amerikaanse Capitool
Beeld van Junípero Serra in de National Statuary Hall van het Amerikaanse Capitool (CC BY 2.0 – Jim McIntosh – wiki)
Junípero Serra werd op 24 november 1712 geboren op Majorca, onder de naam Miguel Jose Serra. In 1729 trad hij toe tot de franciscanen en nam de naam Junípero aan, een verwijzing naar een van de beste vrienden van Franciscus van Assisi. De eerste missiepost die hij in de nieuwe kolonie stichtte was San Diego de Alcalá (nu San Diego). Daarna volgden nog missies in Monterey (1770), San Francisco (1776) en Santa Clara (1777).

De missionaris is tegenwoordig de patroon van de Amerikaanse staat Californië en wordt beschouwd als (mede)stichter van steden als Los Angeles en San Francisco.

Paus Johannes Paulus II verklaarde Serra in 1988 zalig. De heiligverklaring door paus Franciscus werd in 2015 bijgewoond door zo’n 25.000 gelovigen. Het was de eerste heiligverklaring op Amerikaanse bodem. Tijdens een openluchtmis in Washington prees de paus de missionaris onder meer om zijn moed om in het destijds onbekende gebied het woord van God te verspreiden. Hij erkende ook dat er in deze periode fouten gemaakt zijn tegen de oorspronkelijke Amerikaanse bewoners.

Postzegel ter herinnering aan Junípero Serra
Postzegel ter herinnering aan Junípero Serra (Historiek)

Kritiek

Onomstreden is Junípero Serra niet. Voorafgaand aan zijn heiligverklaring waren er veel protesten te horen, onder meer vanuit de indiaanse gemeenschap die stelt dat Serra bekeerlingen met geweld in de armen van de katholieke kerk dreef en bijdroeg aan de teloorgang van de indiaanse cultuur in het gebied. Steven Hackel, een hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Californië die ook een boek schreef over de heilige, stelde zelfs dat de missionaris medeverantwoordelijk is voor de dood van tienduizenden ‘indianen’. Volgens de katholieke kerk lag Serra juist geregeld met de autoriteiten overhoop omdat hij opkwam voor de slechte behandelingen van de oorspronkelijke bewoners.

In Californië zijn veel standbeelden van Junípero Serra te vinden. Daarvan zijn er in de recente tijd verschillende neergehaald door protestanten die menen dat Serra vanwege misdaden tegen de inheemse Amerikanen geen eerbetoon verdient.

Boek: Junipero Serra. California’s Founding Father

Video: Who Is Junipero Serra? (2015)

Bronnen

-https://historiek.net/junipero-serra-een-omstreden-heilige/53248/
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010642509
-https://www.nytimes.com/2020/08/16/opinion/junipero-serra-catholic-saint.html
×