Dark
Light

Kamehameha I (1758-1819) – Eerste koning van Hawaii

Auteur:
2 minuten leestijd
Kamehameha I (1758-1819) - Eerste koning van Hawaii
Kamehameha I (1758-1819) - Eerste koning van Hawaii

Kamehameha I, grondlegger van het Hawaiiaanse koninkrijk dat in 1810 vorm kreeg. Zijn volledige naam luidde: Kalani Paiea Wohi o Kaleikini Keali’ikui Kamehameha o ‘Iolani i Kaiwikapu kaui Ka Liholiho Kunuiakea.

Kamehameha I
Kamehameha I
Over de exacte geboortedatum van Kamehameha I, die ook wel Kamehameha de Grote werd genoemd, bestaat enige onduidelijk. Historici menen dat hij of in 1758 of in november 1737 werd geboren.

Geboortelegende

Over de geboorte van Kamehameha I bestaat een opvallende legende. Op de Hawaiiaanse eilanden waren de oorspronkelijke Polynesische bewoners er van overtuigd dat er ooit een groot heerser zou komen die alle 137 eilanden van Hawaii zou verenigen. De komst van deze heerser zou worden aangekondigd door een komeet. Omdat de komeet Halley in 1758 te zien was vanaf Hawaii gaan velen er van uit dat Kamehameha I rond die tijd werd geboren.

Nadat Kamehameha I was geboren werden enkele gezagdragers bang. Ze kenden namelijk de legende over de nieuwe heerser én wisten dat de komeet voorbij was gekomen. Er werd daarom opdracht gegeven Kamehameha I te doden. De ouders van Kamehameha hadden zoiets echter al zien aankomen en hun zoon daarom aan iemand anders meegegeven. Na vijf jaar bij deze mensen gewoond te hebben keerde Kamehameha terug naar zijn ouders.

Onafhankelijkheid

Gedurende zijn volwassen leven wist Kamehameha I alle eilanden van Hawaii te veroveren en zo onder één bestuur te brengen. Hiermee was de monarchie van Kamehameha gevestigd en de legende uitgekomen. Kamehameha I vestigde een stevig onafhankelijk rijk. Opvallend is dat Hawaii, hoewel er vele Engelse en Amerikaanse kolonisten naar de eilanden trokken, bijna de gehele negentiende eeuw een onafhankelijk rijk bleef.

Koningin Liliuokalani
Koningin Liliuokalani
De onderdanen van Kamehameha I stonden bekend om hun gastvrijheid ten opzichte van vreemdelingen en ook de opvolgers Kamehameha, die in 1819 stierf, hielden vast aan die gastvrijheid. Toch kwam er tegen het eind van de negentiende eeuw een einde aan de onafhankelijkheid van Hawaii. Amerikaanse suikerplanters pleegden in 1893 een staatsgreep en arresteerden daarbij de toenmalige monarch koningin Liliuokalani. Nog hetzelfde jaar werd Hawaii officieel een Amerikaans Territorium en op 21 augustus 1959 trad Hawaii, als vijftigste staat, toe tot de Verenigde Staten van Amerika. De oorspronkelijke bevolking van de eilanden was op dat moment al een kleine minderheid in eigen land geworden.

Feestdag

Een nazaat van de Hawaiiaanse monarch, Kamehameha IV, riep in 1871 een nationale feestdag uit ter ere van koning Kamehameha I. Deze feestdag wordt nog ieder jaar op Hawaii gevierd op 11 juni.

National Statuary Hall
National Statuary Hall
Er is niet onduidelijkheid over de geboorte van Kamehameha I. Ook over zijn laatste rustplaats is onduidelijkheid. Bekend is dat het lichaam van Kamehameha I na zijn overlijden in 1819 door zijn zijn vriend Hoapili werd verborgen, maar waar precies is onbekend. In de National Statuary Hall van het Capitool vertegenwoordigd een beeld van Kamehameha Hawaii.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Informatie over de geschiedenis van Hawaii

×