Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Kamp Amersfoort maakt podcast-serie over verdwenen SS’er

Waar bleef Walter Heinrich?
1 minuut leestijd

Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft een podcast-serie ontwikkeld waarin verslag wordt gedaan van een intensieve zoektocht naar een verdwenen massamoordenaar uit Tweede Wereldoorlog. De eerste aflevering van de zesdelig reeks is deze week verschenen.

Walter Heinrich
Walter Heinrich
In de serie staat de zoektocht naar Walter Heinrich centraal. Deze SS’er verdween aan het einde van de Tweede Wereldoorlog spoorloos. Als grondlegger en jonge kampcommandant van Kamp Amersfoort vonden onder zijn bewind 325 mannen de dood. Bij de op één na grootste massa-executie in de oorlog haalde hij bij 77 mannen persoonlijk de trekker over. Vanaf maart 1943 was hij op het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst belast met de geheime opdracht om Nederlandse verzetsmensen in Nacht und Nebel te laten verdwijnen; van de 600 Nederlandse mannen die hij naar concentratiekamp Natzweiler-Struthof stuurde zijn er uiteindelijk 300 vermoord.

Al in 1944 stond Walter Heinrich op een lijst van oorlogsmisdadigers die na de oorlog berecht moesten worden. In februari 1945 verdween hij echter spoorloos. Podcastmaker Jordy Hubers en hoofd onderzoek bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort Floris van Dijk zijn naar hem op zoek gegaan en brengen in de podcast naar eigen zeggen nieuwe feiten aan het licht.

De podcastserie De Verdwenen SS’er is vanaf 4 oktober aanstaande te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Trailer van de serie:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.299 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: