Dark
Light

Vermeend kampbewaker Auschwitz gearresteerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Auschwitz
Auschwitz (CC BY-SA 3.0 - Ckuhl - wiki)

De Duitse autoriteiten zeggen een 93-jarige man te hebben gearresteerd die een kampbewaker zou zijn geweest in Auschwitz. Dat meldden Duitse media maandag.

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela
Volgens verschillende Duitse kranten gaat het om Hans Lipschis, een man die vierde stond op de lijst van de tien meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum. Volgens dit centrum werkte Lipschis vanaf 1941 tot januari 1945 in het beruchte kamp. Het Openbaar Ministerie heeft de man gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan moorden die tijdens de oorlog in Auschwitz werden begaan.

Zelf heeft Lipschis toegegeven dat hij in Auschwitz werkte. Hij stelt echter dat hij er kok was en zich niet schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Hans Lipschis werd in 1919 in Litouwen geboren. Na de oorlog vertrok hij naar Chicago. In 1983 werd hij de Verenigde Staten uitgezet omdat hij bleek te hebben gelogen over zijn nazi-verleden. De laatste tijd woonde Lipschis in Aalen, een dorp in zuid-Duitsland.

Vijftig bewakers

Een maand geleden maakte de Duitse justitie bekend vijftig bejaarden te hebben opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz werkten. Toen werd ook al aangegeven dat het de bedoeling was rechtszaken tegen de mannen aan te spannen.

Het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden spoorde de bewakers op nadat oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in 2011 in Duitsland was veroordeeld. Een rechtbank in München oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak menen medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

Suspected former Auschwitz guard detained

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×