Dark
Light

Kattenpootjes op een vijftiende-eeuws document

1 minuut leestijd

Foto: Emir Filipovic

Op internet gaat momenteel een foto rond van een eeuwenoud document met daarop een aantal pootafdrukken van een kat. Een promovendus ontdekte het document onlangs in de archieven van de Kroatische stad Dubrovnik. Hij maakte er een foto van en dankzij de social media werd die foto een hype.

De pagina met kattenpootjes bevindt zich in een boek uit 1445 met daarin onder meer brieven van kooplui die handel dreven in Kroatië en Kosovo. De pootafdrukken fascineerden promovendus Emir Filipovic. De foto die hij van de pootafdrukken maakte zette hij op zijn Twitter-pagina. De foto werd hierna al snel opgepakt door een Franse historicus die hem doorplaatste op zijn website over middeleeuwse paleografie. Hierna ging het snel. De foto werd verder verspreid via verschillende social media-kanalen en inmiddels schrijven talloze kranten over de bijzondere foto.

Een woordvoerder van het archief in Dubrovnik denkt dat de kat op het document is gesprongen toen de auteur even opstond en een eindje ging lopen. Omdat de inkt nog vers was lieten de pootjes afdrukken op de pagina’s achter. In de vijftiende eeuw hielden veel mensen katten om muizen te verjagen. Deze muizen zorgden onder meer voor overlast omdat ze wel eens in manuscripten wilden knagen.

Pootafdruk kat vereeuwigd in eeuwenoud manuscript

×